Ботулизмнен бәрі қорқады, дегенмен, жыл сайын , әсіресе маусымдық саңырауқұлақтарды жинау басталғаннан кейін, осы уланумен улану пайда болады. Және бұған тән нәрсе: барлығы бірге жеді, бірақ бір-екі адам уланды. Үй иесі жыл сайын қыста маринадталған саңырауқұлақтарды, көкөністерді, етті, балықты дайындайды және оның бәрі ойдағыдай жасалғанына және кенеттен бүкіл отбасымен уланады. Бұл қалай болуы мүмкін? Ботулизм дегеніміз не және оның пайда болу себептері туралы бүгін біз сіздермен сөйлесетін боламыз.
Ботулизм-бұл ботулизм таяқшаларымен ластанған және жүйке жүйесінің қатты зақымдалуымен сипатталатын тағамдарды тұтыну нәтижесінде пайда болатын тамақтан улану. Патогендердің тұрақты мекендейтін жері-олар саңырауқұлақтарға, жаңа піскен жемістерге, көкөністерге, суға түсетін топырақ.
Бұл микробтардың дамуының міндетті шарты оттегінің болмауы болып табылады, ол герметикалық тығындалған банкаларда, нашар ысталған етпен кептірілген балықтың қалыңдығында болуы мүмкін. Қатты консистенциялы тағамда токсиннің жиналуы ұя салады, сондықтан мұндай өнімді қолданғандардың бір бөлігі ауырып қалуы мүмкін, ал бір бөлігі болмауы мүмкін. Консервілердің көпшілігі ботулизм таяқшалары үшін жақсы өсіру алаңы болып табылады. Оларға ең алдымен цуккини мен баклажан уылдырығы, консервіленген саңырауқұлақтар, көкөністер, ет консервілері жатады. Ботулизм таяқшалары шығаратын токсин әсер ету күші бойынша барлық басқа бактериялық токсиндер мен химиялық улардан асып түседі, 10-15 минут қайнаған кезде жойылады.
Ботулизмнің инкубациялық кезеңі 6-8 сағатты құрайды, бірақ 8 - 10 күнге созылуы мүмкін! Көп жағдайда ботулизм жедел басталады. Ауру, бұлшықет әлсіздігі, бас айналу, бас ауруы, ауыздың құрғауы пайда болады. Бастапқы кезеңде жүрек айнуы, құсу, кейде іштің қатты қысылуы мүмкін. Аурудың алғашқы екі күнінде көру қабілетінің бұзылуы пайда болады: көздің алдындағы перде немесе тор, көз алмасының дірілдеуі, қабақтың түсуі, қосарланған көру. Дауыс әлсірейді, жұтылу және тыныс алу қиынға соғады. Аурудың ауыр ағымымен тыныс алудың айқын бұзылуы пайда болады. Тыныс алудың бұзылуы және тоқтауы – ботулизмдегі өлімнің ең көп тараған себептері. Тиімді емдеу-антитоксикалық ботулинге қарсы сарысу.
Ботулизмнің негізгі алдын алу шаралары:
- консервілерді тек өнеркәсіптік дайындықта қолдану;
- үйде саңырауқұлақтарды, етті, балықты, шөптерді консервілеу ұсынылмайды;
- консервілеу үшін тек жаңа піскен жемістер мен көкөністерді пайдалану керек, бүлінген көкөністерді, жидектерді, саңырауқұлақтарды сақтауға болмайды;
- көкөністер мен жемістерді мұқият жуу керек , егер олардың беті топырақпен ластанған болса, жуу кезінде щеткамен қолданыңыз;
-ауланғаннан кейін балықты тез ішектен шығарып, ағынды сумен шайып, суық жағдайда сақтау керек;
- банкаларды, қақпақтарды зарарсыздандыру ережелерін және үйде өнімдерді термиялық өңдеу режимін қатаң сақтау;
- үйдегі консервілерді төмен температурада сақтаңыз, бомба (ісінген) банкаларды алып тастаңыз және жойыңыз;
- базарларда (қолмен) үйде дайындалған консервіленген саңырауқұлақтарды немесе қақпағы оралған банкалардағы көкөністерді сатып алуға тыйым салынады.
- балалар ботулинум токсиніне ерекше сезімтал болғандықтан, оларға үйде консервіленген өнімдерді 20-25 минут бойы алдын-ала термиялық өңдеуден өткізбестен беруге болмайды (осы уақыт ішінде ботулизм токсині ыдырайды).
Жоғарыда аталған шараларды ескере отырып, сіз және сіздің отбасыңыз өмірге қауіп төндіретін бұл аурумен ауырмайсыз.