📌Май және спрэд. Біз не сатып аламыз және оны қалай ажыратуға болады?

📌Май және спрэд. Біз не сатып аламыз және оны қалай ажыратуға болады?

Таралуы бірдей май деген кең таралған пікір – бұл арзанырақ. Алайда, бұл мүлдем дұрыс емес.


Спрэд пен маргарин - бұл екі тәуелсіз өнім. Мақсаты, құрамы, дәмдік сипаттамалары, пайдалылығы және пайдалылығы бойынша және сәйкесінше құны бойынша бір-бірінен ерекшеленеді. Және осы өнімдердің әрқайсысына сапа талаптары әр түрлі.


Маргарин мен спрэд КО ТР 024/2011 "май өнімдеріне арналған техникалық регламент" талаптарына сәйкес келеді. Тұтынушыларға қандағы холестериннің жиналуына қауіп төндіретін сүт майлары белгілі бір арақатынаста өсімдік майларымен алмастырыла бастаған спрэдтер. Сүт және Өсімдік майларының қоспалары өз атауын ағылшын сөзінен алды, ол орыс тіліне "жайылған нәрсе"деп аударылады. Ия, бұл икемділік, май сияқты оңай, Осы өнімге тән нанға жағу мүмкіндігі. Майдың құрамымен ерекшеленетін спрэдтер (сүт майларының бір бөлігін өсімдік майымен алмастырумен) функционалды тамақтанудың өнімі болып табылады. Тек білу керек және олардың құрамындағы сүт майына байланысты спрэдтер кремді-өсімдік, өсімдік-кілегей және өсімдік-май болып бөлінетінін есте ұстаған жөн. Бұл ақпарат міндетті түрде өнімнің затбелгісінде көрсетілуі тиіс, сондай-ақ Кеден одағының 022/2011 "Тамақ өнімдері оны таңбалау бөлігінде"техникалық регламентінің талаптарына сәйкес тиісті таңбалау жүргізілуі тиіс. Барлық ингредиенттердің құрамын, қай жерде өндірілгенін және өнімді сату мерзімін мұқият оқып шығу керек, транс майлардың болуына және спрэдтің дайындалуында қандай өсімдік майлары қолданылғанына, сыртқы түрі мен дәміне назар аудару керек. Беті ақ немесе ашық сары болуы керек, кесілген кезде ерекше жылтырлығы, жағымды кремді иісі мен дәмі болуы керек.


Маргариндер, спрэдтер сияқты, жануарлар мен өсімдік майларының қоспасы. Кремді өсімдік спрэдтерінде міндетті түрде сүт майы болады, ал маргаринде тек сүт емес, сонымен қатар басқа жануарлар майы, тіпті балық болуы мүмкін. Маргарин спрэдтері жұмсақ және пластикалық болғандықтан ерекшеленеді, олар салқындаған кезде толығымен қатып қалмайды.
Алайда, өз денсаулығын бақылайтын адамдардың алаңдаушылығы адам денсаулығына зиян келтіретін май қышқылдарының трансизомерлерінің таралуында болуы мүмкін. Молекулаларға химиялық әсер ету гидрогенизацияның жанама және жағымсыз нәтижесі болып табылады-Өсімдік майларының сұйықтықтан қатты күйге өту процесі, бұл таралу құрылымын қалыптастыру үшін жасалады. Бұл трансизомерлердің тасымалдаушыларына айналатын спрэд құрылымын құрайтын қатты фракция ретінде гидрленген майлар.
Трансизомерлердің қауіптілігін ескере отырып, Кеден одағының 024/2011 "май өнімдеріне арналған техникалық регламент" техникалық регламентінде өнімдегі майдың массалық үлесінің мөлшері нормаланған: бірінші кезеңде, 2015 жылдан бастап спрэдтердегі трансизомерлердің шекті мөлшері 8% - ға шектелді, ал 01.01.2018 жылдан бастап өсімдік-май және өсімдік-май өнімдері үшін бұл норма 2% - ға дейін төмендетілді. 


Құрамында транс майлары бар тағамдарды шамадан тыс тұтыну семіздік, қант диабеті, жүрек-қан тамырлары және онкологиялық аурулардың пайда болуы мен дамуына ықпал етіп, иммундық жүйеге әсер етуі мүмкін.


Сатып алушыда сатылатын май өнімдерінің сапасы, әр түрлі түрлері туралы толық ақпараттың болмауы толыққанды ақпараттандыру арқылы шешілуі керек, оларда көбінесе толық және сенімді ақпарат қана емес, сонымен қатар өнімді дұрыс таңдау және денсаулығына зиян келтірмеу үшін сенім де жоқ. Бұл жағдайда негізгі функция өнімнің қаптамасында көрсетілуі тиіс тұтынушылық таңбалауға (өнім құрамындағы пайдалы компоненттердің болуы, май өнімдерін пайдалану және сақтау тәсілдері туралы сатып алушының мәліметтерін жеткізу үшін) бөлінеді.