Саңырауқұлақ маусымының басталуымен Солтүстік Қазақстан облысында жыл сайын саңырауқұлақтармен улану жағдайлары тіркеледі.
Саңырауқұлақтармен уланудың негізгі себебі - жеуге жарамды және улы саңырауқұлақтарды тани алмау, оларды дайындау технологиясын, жаңа саңырауқұлақтарды сақтау шарттарын және оларды пісіру ережелерін бұзу күтпеген салдарға әкеледі: әртүрлі ауырлықтағы саңырауқұлақтармен улануға – өткір формалардан өлімге дейін әкеледі.
Ең алғашқы белгілер: жүрек айну, құсу, диарея, әлсіздік. Әдетте, саңырауқұлақтармен уланудың алғашқы белгілері оларды жегеннен кейін 1,5–2 сағаттан кейін байқала бастайды. Бірақ ерекше жағдайлар бар, мысалы, сасық саңырауқұлақпен уланғаныңызды сіз, қозықұйрық немесе сазқатпа деп қателесіп осы саңырауқұлақты жегеннен кейін 8-18 сағаттан кейін ғана білуіңіз мүмкін. Егер улану белгілері пайда болса, саңырауқұлақтарды жегеннен кейін дереу дәрігерге жүгініңіз. Саңырауқұлақтармен жедел улану басқа тағамдық улануларға қарағанда әлдеқайда ауыр және бұл жағдайда өзін-өзі емдеуге жол берілмейді.
Саңырауқұлақтармен уланудың алдын алу немесе саңырауқұлақ жинаушы ережелері:
* Жеуге жарамдылығына сенімді емес шикі және пісірілген саңырауқұлақтарды жеуге болмайды;
* Сіз жақсы білетін саңырауқұлақтарды ғана жинаңыз;
* Саңырауқұлақтарды жинауға барғанда, мүмкіндігінше тәжірибелі саңырауқұлақ жинаушыны шақырыңыз;
* Саңырауқұлақтарды автомобиль жолдарының, теміржол жолдарының бойында, қала шегінде жинамаңыз;
* Саңырауқұлақтарды анықтау және олардың жеуге жарамдылығын анықтау кезінде суреттелген нұсқаулықтарға сенбеңіз;
* Саңырауқұлақтарды жәндіктер, ұлулар, құрттар және т.б. жесе, оларды жеуге болатындығы туралы кең таралған мифке сенбеңіз;
* Балаларға саңырауқұлақ бермеңіз;
* Саңырауқұлақтарды кездейсоқ адамдардан сатып алмаңыз;
* Ас қорыту аурулары бар адамдарға саңырауқұлақтарды жеуге кеңес бермейміз;
Есіңізде болсын:
- улы саңырауқұлақтар көбінесе жеуге жарамды саңырауқұлақтардың жанында өседі және оларға өте ұқсас болуы мүмкін;
- тіпті жеуге жарамды саңырауқұлақтар, егер дұрыс дайындалмаса және сақталмаса, жеуге жарамсыз және улы болуы мүмкін;
- саңырауқұлақтарды алкогольмен бірге жеу, сондай-ақ оларды алкогольмен пісіру бірқатар токсиндерді белсендіріп, кешіктірілген уытты синдромның пайда болуына әкелуі мүмкін;
- тіпті жеуге жарамды дұрыс дайындалған саңырауқұлақтарды негізгі тағам емес, гарнир ретінде қалыпты мөлшерде жеу керек;
- сіз жаңа саңырауқұлақтарды бір күннен артық, тіпті тоңазытқышта, ал тұздалған және маринадталған саңырауқұлақтарды бір жылдан артық сақтауға болмайды.
Саңырауқұлақтарды сыртқы түрі бойынша ажырата білу, сақтау шарттары мен оларды дайындау технологиясын сақтау жаңадан бастаушыға ғана емес, сонымен қатар тәжірибелі саңырауқұлақ терушіге де саңырауқұлақтармен уланудан аулақ болуға көмектеседі.
Сіз ескертулерге байыпты қарайсыз деп үміттенеміз және бұл қиындықтардан аулақ болуға көмектеседі.
Сау болыңыз!