📌Өнімдерді қалай таңдауға болады?

📌Өнімдерді қалай таңдауға болады?
⚡️Өнімдерді таңдау - жауапты іс, өйткені Сіздің денсаулығыңыз не жейтініңіздің сапасына байланысты!
✨Өнімді таңдаудың негізгі аспектілері:
• Жарамдылық мерзімі: әрқашан сатып алу алдында өнімнің жарамдылық мерзімін тексеріңіз. Жарамдылық мерзімі өткен өнімдерді, тіпті олар жаңа болып көрінсе де сатып алмаңыз.
• Сыртқы түрі: өнімнің сыртқы түріне назар аударыңыз. Ол көзге көрінетін зақымсыз, зең немесе шірік белгілерінсіз жаңа болуы керек. Көкөністер мен жемістер үшін түсіне, пішініне және зақымданбауына назар аударыңыз.
• Құрамы: ингредиенттерді мұқият оқып шығыңыз, әсіресе тағамдық аллергияңыз немесе шектеулеріңіз болса. Артық қант, тұз, май және жасанды қоспалары бар өнімдерден аулақ болыңыз.
• Сақтау шарттары: тағам өндірушінің ұсыныстарына сәйкес сақталғанына көз жеткізіңіз. Мысалы, тез бұзылатын тағамдарды тоңазытқышта немесе мұздатқышта сақтау керек.
• Өндіруші: нарықта өзін танытқан сенімді өндірушілердің өнімдерін таңдаңыз. Бұл сапасыз өнімдерді сатып алмауға көмектеседі.
• Маусымдық: өнімдерді піскен маусымда сатып алуға тырысыңыз. Бұл уақытта олар әдетте балғын, дәмді және арзанырақ болады.
⚡️Теңдестірілген тамақтанудың маңыздылығын ұмытпаңыз. Барлық қажетті дәрумендер мен минералдарды алу үшін тамақтануыңызға әртүрлі тағамдарды қосыңыз.
✨Азық-түлік қауіпсіздігін жақсарту үшін ДДҰ ұсынған бес негізгі қағиданы ұстаныңыз:
o тазалықты сақтаңыз (ұстаңыз);
o шикі тағамдарды пісірілген тағамдардан бөліңіз;
o тағамдарды мұқият пісіріңіз;
o тағамды қауіпсіз температурада сақтаңыз;
o қауіпсіз суды және қауіпсіз шикі тағамдарды пайдаланыңыз.
⚡️Күніне кем дегенде 400 грамм жемістер мен көкөністерді тұтыну ұсынылады, сонымен қатар май мен тұздың мөлшері аз тұтас дәнді дақылдарға, бұршақтарға, жаңғақтарға және сүт өнімдеріне артықшылық беру керек. Күнделікті калория мөлшері жынысына, жасына, салмағына, бойына және физикалық белсенділік деңгейіне байланысты, бірақ әйелдер үшін орташа есеппен 2000 ккал, ал ерлер үшін - 2500 ккал құрайды. Сондай-ақ тұтыну шектеулері бар:
Қант: жалпы рационның калориясынан 10% -дан аз, денсаулыққа қосымша пайда үшін 5% -дан аз жақсырақ;
Майлар: жалпы рационның 30% -дан аз, қанықпаған майларға артықшылық береді;
Тұз: күніне 5 г-нан аз (шамамен 1 шай қасық), жақсырақ йодталған тұзды қолдану. Темір тапшылығы және йод тапшылығы ауруларының алдын алу үшін байытылған (құрамында темірі бар витаминді және минералды қоспалармен байытылған жоғары және бірінші сортты) ұн және йодталған ас тұзы қолданылады.
✨Өнімдердің бір бірімен орналасқан орынға назар аударыңыз, мысалы: шикізатты, жартылай фабрикаттарды және дайын өнімдерді бірге сақтауға және тасымалдауға болмайды; күшті иісі бар өнімдерді (мысалы, дәмдеуіштер, балық) осы иістерді сіңіретін өнімдердің (мысалы, май, ірімшіктер) жанында сақтауға болмайды; мұздатылған және салқындатылған өнімдер бөлек сақталады.
⚡️Үйде дайындалған консервіленген өнімдерді, сондай-ақ шығу тегі белгісіз және сапасына кепілдік берілмеген азық-түлік өнімдері гигиеналық нормаларды бұза отырып сатылатын, өнімдердің сапасы мен қауіпсіздігін куәландыратын құжаттары жоқ стихиялық сауда орындарынан өнімдерді сатып алмаңыз. Қазақстанда тамақ өнімдерінің, оның ішінде қоғамдық тамақтандырудың өндірісі мен қауіпсіздігін реттеу мәселелері келесі негізгі нормативтік құқықтық актілермен айқындалады: «Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі туралы» Заңымен, «Халық денсаулығы және денсаулық сақтау жүйесі туралы» Қазақстан Республикасының Кодексімен, сондай-ақ әртүрлі санитариялық ережелер мен стандарттар.
⚡️Адам денсаулығы дұрыс тамақтану мен пайдалы өнімдерді таңдауға байланысты.
Өнімдерді дұрыс таңдау әрқашан тұтынушыда қалады! Сіздің денсаулығыңыз өз қолыңызда.