Ыдыстарға құйылған ауыз су – құрамы, формасы мен сыйымдылығы әртүрлі тұмшаланып жабылған тұтыну орамына (ыдысына) құйылған, бұдан әрі өңдеусіз тікелей пайдалану үшін қауіпсіз ауыз су.
Кеден Одағының 044/2017 «Табиғи минералды суды қоса алғанда, ыдыстарға құйылған ауыз судың қауіпсіздігі туралы» техникалық регламентінің талаптарына сәйкес ыдыстарға құйылған ауыз судың қауіпсіздігі химиялық және тұздық құрамының көрсеткіштерімен, микробиологиялық, радиологиялық, токсикологиялық көрсеткіштерімен, тұтыну орамы (ыдысы) және таңбалауымен анықталады.
Ауыз су қаптаманың (ыдыстың) тұтастығы бұзылмайтындай және осы қаптаманы (ыдысты) жабатын құрылғысы ашылмайтындай етіп оралуы керек. Ауыз суды өндіру, сақтау, тасымалдау және өткізу процесінде ауыз сумен жанасатын материалдар тамақ өнімдерімен жанасатын материалдардың қауіпсіздік талаптарына сәйкес келуге тиіс.
Ыдысқа құйылған ауыз судың бірнеше түрлерін ажыратады: табиғи минералды су (оның ішінде асханалық табиғи минералды су, емдік - асханалық табиғи минералды су және емдік табиғи минералды су); аралас ауыз су; өңделген ауыз су; табиғи ауыз су; балалар тағамына арналған ауыз су және жасанды минералданған ауыз су.
Ыдысқа құйылған ауыз суды сатып аларда қаптамада көрсетілген таңбалауға назар аударыңыз!
Табиғи ауыз судың таңбалауында мынадай ақпарат болуы тиіс:
- ауыз судың атауы;
- дайындалып шығарылған мерзімі, жарамдылық мерзімі;
- дайындаушының сауда белгісі;
- ауыз суды дайындаушының атауы мен орналасқан жері, сондай-ақ осы Кеден одағы техникалық регламентінде белгіленген жағдайларда дайындаушының уәкілетті тұлғасының атауы мен орналасқан жері, импорттаушы-ұйымның атауы мен орналасқан жері;
- ауыз судың көлемі;
- «газдалған» немесе «газдалмаған» сөзі;
- су алу орны туралы мәліметтер (өзеннің, көлдің немесе басқа су объектісінің атауы);
- «негізгі құрам:» деген сөздер бұдан әрі табиғи ауыз судың химиялық құрамының элементтері және олардың санының шекті (ең төменгі және ең жоғары) мәндері (мг/л немесе мг/дм3) көрсетіледі;
- сақтау шарттары және ашылғаннан кейінгі жарамдылық мерзімі – көлемі 5 л және одан көп тұтынушылық қаптамадағы табиғи ауыз су үшін;
- Кеден одағына мүше мемлекеттердің нарығында өнімдердің айналуының (ЕАС) бірыңғай белгісі болуы тиіс.
-
Табиғи минералды судың таңбалауында мынадай ақпарат болуы тиіс:
- табиғи минералды судың пайдалану мақсаты («асхана», «емдеу-асхана», «емдеу»);
- «газдалған» немесе «газдалмаған» сөзі;
- кен орнын не кен орнының учаскесін көрсете отырып, ұңғыманың нөмірі (ұңғымалардың нөмірі) немесе көздің атауы (бұлақ, кілт және т. б.) және оның орналасқан жері;
- жалпы минералдану (г/л немесе г/дм3); д) «негізгі құрам:» деген сөздер бұдан әрі табиғи минералды суды сипаттайтын химиялық құрамның элементтері және биологиялық белсенді компоненттер (олар болған кезде) және олардың санының шекті (ең төменгі және ең жоғары) мәндері (мг/л немесе мг/дм3) көрсетіледі;
- «құрамында фтор бар» деген жазу (құрамында 1 мг/дм3 артық табиғи минералды судағы фтор болған кезде) және «мектеп жасына дейінгі балалардың жүйелі тұтынуы үшін ұсынылмайды» деген жазу (құрамында кальций бар (құрамында кальций бар) қоспағанда, 1,5 мг/дм3 артық табиғи минералды судағы фтор болған кезде (Ca2+) 10 мг/дм3 астам));
- сақтау шарттары және ашылғаннан кейінгі жарамдылық мерзімі – көлемі 5 л және одан көп тұтынушылық қаптамадағы табиғи минералды су үшін.
Балалар тағамына арналған ауыз судың таңбалауында мынадай ақпарат болуы тиіс:
- «балалар тамағы үшін» деген сөздер;
- ауыз су арналған балалардың жас тобы туралы мәліметтер (0-ден
3 жасқа дейін немесе 3 жастан бастап);
- жалпы минералдану (г/л немесе г/дм3);
- «негізгі құрам:» деген сөздер бұдан әрі балалар тағамына арналған ауыз судың химиялық құрамының элементтері және олардың санының шекті (ең төменгі және ең жоғары)мәндері (мг/л немесе мг/дм3) көрсетіледі;
- сақтау шарттары және ашылғаннан кейін жарамдылық мерзімі.