
Ішек инфекцияларымен сырқаттанушылықтың ең жоғары өсуі көктемгі-күзгі кезеңде байқалады, бұл саяжайларға жаппай барумен, көкөністер мен жемістерді тұтынумен, тез бұзылатын өнімдердің көше саудасының кеңеюімен, ашық су айдындарында шомылумен байланысты.
Жедел ішек инфекцияларының қоздырғыштары әртүрлі заттардың, көкөністердің, жидектердің, жемістердің бетінде болуы мүмкін.
Ішек инфекциясын жұқтырудың негізгі жолы фекальды - ауыз арқылы. Демек, аурудың негізгі клиникалық көріністері: әлсіздік, бас ауруы, оған кейінірек құсу, нәжіс, іштің ауыруы, безгегі, қалтырау қосылады.
Жедел ішек инфекциялары мен тамақтан улану оларды дұрыс сақтамаған және пісірмеген кезде пайда болатын бірқатар тағамдарды жеу арқылы пайда болуы мүмкін. Бұл, ең алдымен, сүт және кондитерлік өнімдерге, жұмыртқаға, құс етінен жасалған өнімдерге, жемістерге қатысты.
Ішек инфекцияларының алдын алу тұрақты болуы керек. Ол неден тұрады? Бұл тамақ пен ауыз судың сапасын қатаң бақылау және жеке гигиенаны сақтау.