Тамақтан уланудың алдын алу

Тамақтан уланудың алдын алу

Тамақтан улану– бұл микроорганизмдердің белгілі бір түрлерімен жаппай себілген немесе құрамында ағзаға улы микробтық немесе микробтық емес заттар бар тағамды тұтыну нәтижесінде пайда болатын жедел (сирек созылмалы) жұқпалы емес аурулар.

Тамақтан уланудың жалпы белгілері:

- әдетте, аурудың жедел, кенеттен басталуы;

- адамдар тобында аурудың бір мезгілде басталуы;

- жалпы тамақ қабылдау нәтижесінде тамақтан шыққан ұқсас аурудың екі немесе одан да көп жағдайларының болуы;

- тамақтан уланудың көпшілігі аурудың жедел қысқа ағымымен сипатталады;

- аурудың бір тағамдық өнімді немесе тағамды қолданумен байланысы;

- тамақ өнімін тұтыну немесе сатып алу орнымен аурудың аумақтық шектелуі;

- тамақтан улануға себеп болған өнімді алып қойғаннан кейін аурудың жаңа жағдайларының туындауын тоқтату;

- микробтық тамақтан улану пациенттен сау адамға берілмейді және бұл жұқпалы аурулардан түбегейлі ерекшеленеді.

 

Тамақтан улануды болдырмау үшін қарапайым ережелерді сақтау қажет:

- азық-түлікті сақтау шарттарына, қаптамада көрсетілген жарамдылық мерзімдеріне сатып алу кезінде назар аудару;

- белгіленбеген сауда орындарынан азық-түлік, көкөніс, бақша өнімдерін сатып алмау;

- үй «өнеркәсіптік емес» өндіріс өнімдерін сатып алмау;

- тез бұзылатын өнімдерді тоңазытқышта өнімнің қаптамасында көрсетілген температурада сақтау керек;

- шикі ет, құс еті мен теңіз өнімдерін басқа тағамдардан бөлек сақтау керек;

- тағамдарды, әсіресе ет, құс еті, жұмыртқа және теңіз өнімдерін мұқият қуыру немесе қайнату;

- жемістер, көкөністермен шөпті тұтынар алдында жууды ұмытпау;

- тамақтанар алдында және қоғамдық орындарға барғаннан кейін қолды жуу.