Тамақтан улану әдетте сапасыз сусындарды немесе тағамдарды тұтынудан туындаған жедел асқазан-ішек ауруы деп аталады. Қызба, жүрек айнуы, құсу, диарея, асқазанның ауыруы және сусыздану сияқты белгілер пайда болуы мүмкін.
Тамақтан улануды келесідей бөлуге болады:
-инфекциялық (микробтар, вирустар немесе қарапайымдылар немесе олардың метаболизм өнімдері тудыратын), уланудың бұл түрлері тағамдық токсикалық инфекциялар (ПТИ) деп дұрысырақ аталады.
-инфекциялық емес немесе токсикалық улану (химиялық токсиндерді, ауыр металдарды, уларды жұту, шөптерді, өсімдіктерді немесе жеуге жарамсыз саңырауқұлақтарды тағаммен бірге тұтынуға байланысты).
Уытты тағамдық уланудың дамуы бойынша ең қауіпті өнімдер:
Тамақтан улануды болдырмау үшін сіз негізгі ережелерді сақтауыңыз керек:
3.Тағамды микроорганизмдердің көбеюіне қолайлы температурада қалдырмаңыз (тыс суықта);
Барлық аталған ұсыныстарды орындау жедел ішек инфекцияларынан, тамақтан уланудан және әртүрлі интоксикация түрлерінен аулақ болуға көмектеседі.
Аурудың және уланудың алғашқы белгілері пайда болған кезде Сіз дереу медициналық көмекке жүгінуіңіз керек.