
Жылы маусымның келуімен қарбыздар мен қауындар сауда сөрелерінде пайда болады – олар дәмді ғана емес, сонымен қатар пайдалы өнімдер. Дегенмен, олардың шынымен пайдалы болуы үшін оларды дұрыс таңдап, сақтық шараларын сақтау керек екенін есте ұстаған жөн.
Біріншіден, өнімдерді өздігінен жүретін сауда орындарында, әсіресе жол бойында сатып алмаңыз. Мұндай өнімдер сапаны бақылаусыз және сақтау шарттарынсыз сатылады. Сонымен қатар, бақша дақылдары қоршаған ортадан зиянды заттарды, соның ішінде автокөліктердің пайдаланылған газдарынан шығатын қорғасын, кадмий сияқты ауыр металдарды оңай сіңіреді.
Екіншіден, жартысы кесілген немесе бүлінген қарбыз, қауын сатып алмаңыз. Ішек инфекциясын тудыратын микробтар мен бактериялар пульпаға жарықтар арқылы енуі мүмкін.
Тамақтану алдында бақша дақылдарын міндетті түрде жуыңыз. Бұл қарапайым әрекет пышақ пен целлюлоза қабығынан кір мен микробтардың өту қаупін азайтады.
Сондай-ақ, бақша дақылдарында нитраттардың жоғарылауы мүмкін екенін есте ұстаған жөн, әсіресе ерте өсірілгенде. Нитраттармен улану белгілеріне жүрек айнуы, әлсіздік, бас ауруы жатады. Сондықтан өнімдерді сенімді көздерден сатып алу маңызды.
Қарбыз бен қауынды жас балаларға, әсіресе көп мөлшерде бермеңіз;
Кесілген жемістерді тіпті тоңазытқышта 24 сағаттан артық сақтамаңыз.
Өз денсаулығыңызды күтіңіз және сапалы және қауіпсіз өнімдерді таңдаңыз!