Сальмонеллез туралы не білу керек?

Сальмонеллез туралы не білу керек?

Сальмонелла бактериясы тудыратын Сальмонеллез-бұл адамның ас қорыту жүйесінің ауыр зақымдануы. Бұл инфекцияның ең көп таралған түрлерінің бірі-температураның күрт жоғарылауымен, іштің ауырсынуымен, диареямен, жүрек айнуымен және құсумен бірге жүретін гастроэнтерит синдромы. Симптомдар инфекциядан кейін 6-72 сағат ішінде пайда болуы мүмкін және ауру 2-ден 7 күнге дейін созылуы мүмкін.

Сальмонеллез негізінен жұмыртқа, ет, құс еті және сүт сияқты ластанған жануарлардан алынатын өнімдерді тұтыну арқылы жұғады, дегенмен көңмен ластанған көкөністер арқылы да жұқтыру мүмкін. Salmonella бактериясы агрессивті экологиялық жағдайларға төзімді, суда бірнеше айға дейін және топырақта 1,5 жылға дейін өміршеңдігін сақтайды. Азық-түлікті термиялық өңдеу патогендерді жоюдың ең сенімді әдісі болып табылады.

Сальмонеллездің негізгі берілу механизмі фекальды-ауызша жол болып табылады, ол қалалық жағдайда ауа-шаң әдісімен толықтырылады. Үй жануарлары бактерияның тасымалдаушысы болып қала береді, бұл ауылдық жерлерде алдын-алуды ерекше маңызды етеді.

Сальмонеллездің алдын алу санитарлық-гигиеналық ережелерді сақтауды, соның ішінде өнімдерді мұқият жууды, толық термиялық өңдеуді, жеке ет құралдарын пайдалануды, ыдыс-аяқты үнемі жууды және сақтау мерзімдерін сақтауды қамтиды.

Сальмонеллез инфекциясының алдын алу үшін келесі нұсқауларды есте сақтаңыз:

  • Азық-түлікті сенімді сатушылардан алыңыз.
  • Қолданар алдында жұмыртқаны мұқият жуыңыз.
  • Өнімдерді толық термиялық өңдеуді қамтамасыз етіңіз.
  • Жеке ет кесетін тақталарды қолданыңыз.
  • Шикі тағам байланыста болған ыдыстарды жуыңыз.
  • Дайын тағамдардың сақтау мерзімін сақтаңыз.
  • Көкөністер мен жемістерді тұтынар алдында жуыңыз.
  • Тек сүзілген суды ішіңіз.

Сальмонеллездің берілу және алдын алу механизмдерін түсіну ересектердің де, балалардың да денсаулығын қорғауға мүмкіндік береді.