Көктем мен жазда бруцеллездің ең жоғары жиілігі

Көктем мен жазда бруцеллездің ең жоғары жиілігі

Қазақстан Республикасында сарып сырқаттанушылық бойынша аса қауіпті маусым басталады. Қазақстан Республикасында бруцеллезбен тіркелу ең жоғары көрсеткіштердің бірі болып табылады.

Сарып - бұл адамдарға сарыппен ауыратын жануарлардан берілетін жедел бактериялық инфекция. Жануарлардың денесінде өмір сүретін микроорганизмдер (ірі қара және ұсақ мал)  жақын байланыс арқылы адамға немесе сүт және ет өнімдері жеткіліксіз термикалық өңделмеуі арқылы берілуі мүмкін.

Сарып инфекциясына көбінесе көктем мен жаз мезгілінде диагноз қойылады - әдетте ауылшаруашылық жануарларымен жиі байланыста болатын, шикі (пастерленбеген) сүт ішетін, одан жасалған тағамдарды (ірімшік, сүзбе), сондай-ақ жеткіліксіз қайнатылған немесе қуырылған етті тұтынатын адамдар ауырады. Топырақта немесе суда бактериялар 2 айдан астам, шикі етте — 3 ай, ірімшікте — 2 айдан астам, тұзды етте — бір ай, мұздатылған ет пен сүт өнімдерінде микроорганизмдер сақтау мерзімі ішінде өміршең болып қала беретінін есте ұстаған жөн.

Сарыптың алдын-алудағы ең бастысы - ауру жануарларды уақтылы анықтау. Етті мұқият қайнату және қуыру, сенімді жеткізушілерден сүт және сүт өнімдерін сатып алу, құйылған сүтті міндетті түрде қайнату қажеттілігі туралы ұмытпаңыз.