«Тамақтан уланудың алдын алу» тақырыбында семинар

«Тамақтан уланудың алдын алу» тақырыбында семинар

2025 жылдың 15 тамызында басқарма мамандары халықтың санитарлық-эпидемиологиялық салауаттылығы саласында ақпараттық-түсіндіру жұмыстарын жүргізу мақсатында «ЖК Ақмола бөлімі» «ҚТЖ – Жүк тасымалы» ЖШС филиалының Атбасар локомотив айналымы депосының қызметкерлеріне, «Тамақтан уланудың алдын алу» тақырыбында семинар өткізді.

Семинар барысында басқарма мамандары қатысушыларға тағамнан уланудың алдын алу бойынша санитарлық-профилактикалық іс-шараларды жүзеге асыру тәртібін түсіндірді.

Тамақтан улану - бұл әрбір ересек адамға таныс жағдай. Уақытылы шаралар қабылдау үшін тамақтан улану белгілерін, жіктелуін, алдын алу шараларын білу қажет.

Тамақтан улану – сапасыз сусындарды немесе тағамдарды тұтынудан туындайтын асқазан-ішек жолдарының жедел ауруы. Шартты және патогенді бактериялар, сондай-ақ олар шығаратын токсиндер денеге енеді. Токсиндер, өз кезегінде, белсенді түрде көбейіп, ас қорыту жолдарының шырышты қабығының тітіркенуін және әртүрлі органдардың дисфункциясын тудырады.

Тамақтан улану жұқпалы емес. Бір адам екінші адамға ауруды жанасу арқылы бере алмайды. Бірақ екеуі бірдей бұзылған тағамды жесе, олар бір уақытта ауырып қалуы мүмкін.

Тамақтан уланудың алғашқы белгілері бірнеше сағаттан кейін пайда болады, азырақ - күніне. Басталуы жедел, ас қорыту жүйесінің ауыр бұзылуымен. Тамақтан уланудың негізгі белгілері әдетте келесі реттілікте пайда болады:

1) дене қызуы көтеріледі;

2) қан қысымының төмендеуі;

3) жүрек айну басталады, содан кейін құсу пайда болады;

4) диарея дамиды;

 5) ішекте ауырсыну және спазм пайда болады - шырышты қабатқа токсиндердің әсерінен;

6) белок және көмірсу алмасуының бұзылуы, сондай-ақ сусыздану дамиды.

Тамақтан улану белгілері пайда болса, дереу медициналық көмекке жүгініңіз.

Тағамдық токсикалық уланудың дамуы бойынша ең қауіпті өнімдер: сүт өнімдері, шикі жұмыртқалар, ет өнімдері, балық өнімдері, әсіресе шикі, кілегей және кондитерлік өнімдер, маринадтар, үйдегі консервілер және тұздалған өнімдер. тез бұзылатын өнімдер.

- негізгі алдын алу шаралары:

- Жеке бас гигиенасын сақтау

- Азық-түлікті дұрыс өңдеу және сақтау

- Азық-түлік өнімдерін сатып алғанда және жегенде абай болыңыз.

- ішу үшін қайнатылған немесе бөтелкедегі суды пайдаланыңыз.

- Балаларға тамақ ішу кезінде жеке гигиена және қауіпсіздік ережелерін үйрету.

Осы қарапайым ережелерді сақтау тағамнан уланудан аулақ болуға және денсаулықты сақтауға көмектеседі.

         Семинарға қатысушылардың барлық сұрақтарына толық және толық жауаптар беріліп, парақшалар мен жадынамалар таратылды.