Тамақтан уланудың алдын алу бойынша негізгі шаралар

Тамақтан уланудың алдын алу бойынша негізгі шаралар

Тамақтан уланудың алдын алу бойынша негізгі шаралар

1. Тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін сақтау

Өнімдерді сатып аларда олардың жарамдылық мерзімі мен қаптамасының бүтіндігін тексеру.

Сапасы күмәнді, белгісіз өндірушіден шыққан, үй жағдайында дайындалған немесе белгіленбеген жерден сатылып жатқан тамақты алмау.

2. Өнімдерді дұрыс сақтау

Жарамдылық мерзімі өтіп кеткен немесе дұрыс сақталмаған өнімдерді пайдаланбау.

Ет, балық, сүт өнімдерін тоңазытқышта +4°C-тан жоғары емес температурада сақтау.

Дайын тамақ пен шикі өнімдерді бөлек сақтау үшін әртүрлі ыдыстар мен тақтайшаларды қолдану.

3. Тамақты дұрыс дайындау және өңдеу

Ет, балық, жұмыртқа және теңіз өнімдерін толық пісіру (ет ішкі температурасы кемінде 75°C-қа дейін жетуі тиіс).

Көкөністер мен жемістерді пайдаланар алдында ағынды суда жақсылап жуу.

Дайын және шикі өнімдерді бөлек кесу үшін жеке пышақ пен тақтай қолдану.

4. Санитариялық-гигиеналық талаптарды сақтау

Қолды тамақ дайындау алдында және тамақ ішерден бұрын сабынмен жуу.

Ас үй жабдықтарын таза ұстау, зарарсыздандыру құралдарын пайдалану.

Шыбын-шіркей, кеміргіштер және басқа зиянкестерден қорғану.

5. Тамақты дұрыс сақтау және тұтыну

Дайындалған асты бөлме температурасында 2 сағаттан артық сақтамау.

Қайта жылыту кезінде тамақтың барлық бөлігі жеткілікті деңгейде қыздырылуын қамтамасыз ету.

Азық-түліктерді бірнеше рет мұздатпау және ерітілген өнімдерді қайта мұздатпау.

6. Қоғамдық тамақтану орындарында сақтық шараларын сақтау

Тамақтану орындарының санитариялық жағдайын тексеру (тазалық, өнімдердің сақталуы).

Тез бұзылатын өнімдерден дайындалған тағамдарды көшедегі сатушылардан алмау.

7. Улану белгілері байқалған жағдайда не істеу керек?

Жиі кездесетін белгілер: жүрек айну, құсу, іштің ауруы, дене қызуының көтерілуі, әлсіздік.

Егер улану белгілері пайда болса, көп мөлшерде су ішу, жеңіл тұзды ерітінді ішу және дереу дәрігерге жүгіну қажет.

Тамақтан уланудың алдын алу үшін ең маңыздысы – тамақ өнімдерін дұрыс сақтау, өңдеу және жеке гигиенаны сақтау.