Дұрыс тамақтану денсаулық пен ұзақ өмір сүрудің кепілі болып табылады. Көп жағдайларда тағамды тоңазытқышта қалай дұрыс сақтау керектігіне мән бермейміз, бірақ бұл пісірілген тағамның балғындығы және оның ағзаға пайдасына тікелей әсер етеді.
Тағамды тоңазытқышта сақтаудың негізгі ережелері:
1. Тоңазытқышта артық уақыт сақтамаңыз
Тоңазытқыштағы орынды артық өнімдермен толтырмаңыз, өйткені бос орын неғұрлым көп болса, ауа соғұрлым жақсы айналады (бұл өнімдердің балғындығын сақтау үшін маңызды).
2. Өнімдер тиісті аймақтарда сақталуы керек
Өнімдерді сақтаудың температуралық режимінің ережелерін сақтау үшін бәрін сөрелерге қою керек. Тоңазытқыштың температурасы оның әртүрлі аймақтарында өзгереді: тоңазытқыштың ең жылы жері - Есік. Аймақ тез бұзылмайтын тағамдарды сақтауға арналған. Бұл тұздықтар, сусындар, дәмдеуіштер. Үстіңгі сөрелер (мұздатқыштың астында) тез бұзылатын тағамдарға өте ыңғайлы, мысалы, сүт және ашытылған сүт өнімдері, ет, балық. Төмендегі сөрелер дайын тағамдар мен өңделген тағамдар үшін оңтайлы.
Төменгі жәшіктер жемістер мен көкөністерді бөлек сақтау үшін қолданылады.
3. Тоңазытқышты уақытылы тазалаңыз
Тоңазытқыштың сөрелерін аптасына кемінде бір рет сүртіп, жинауды ұмытпаңыз.
4. Азық-түлік пен тағамды дұрыс ораңыз
Қаптама өнімдегі ылғалды сақтауға, оны кептіруден және көгеруден қорғауға көмектеседі.
Қандай ережелерді сақтау керек: өнімдерді целлофан пакеттерде сақтамаңыз — оларда конденсация тез пайда болады, бактериялар көбейеді; дайын тағамның табақтары мен тостағандарын пленкамен жабыңыз немесе пісірілген тағамды контейнерлерде сақтаңыз. Ысталған ет, ірімшік, шұжық, кондитерлік өнімдер үшін пергамент қағазы өте жақсы, дайын кесектер, тағамдар, балық және т. б. үшін фольга қолайлы — ол жақсы тығыздайды және ылғалдың жоғалуына жол бермейді; көкөністер мен жемістер үшін ағаш ыдыстарды немесе бактерияға қарсы төсеніштерді қолданған дұрыс; Сатып алғаннан кейін сүтті шыны бөтелкеге құйып, ашық консервілерді контейнерге ауыстырған дұрыс. Жаңа піскен шөптерді қақпағы бар құмыраға салған дұрыс.
5. Тоңазытқышқа ыстық тағамдарды қоймаңыз
Тағамды бөлме температурасына дейін суытыңыз, содан кейін оны тоңазытқыштағы сөреге жіберіңіз. Ыстық тамақ тоңазытқыштағы ылғалдылықты арттырады және тіпті оның бұзылуына әкелуі мүмкін.
6. Тауар көршілігін қадағалаңыз
Тауарлық көршілік ережелері қоғамдық тамақтандыру мекемелері үшін міндетті (санитарлық-эпидемиологиялық нормативтерге сәйкес). Бұл ережелерді үй шаруашылығында да қолдануға болады, бұл өнімдерді ұзақ сақтауға, сондай-ақ денсаулықты сақтауға көмектеседі.
7. Өнімдерді сатып алғаннан кейін бірден тоңазытқышқа салу керек
Бөлме температурасында азық-түліктің қысқа болуы да олардың жарамдылық мерзімін төмендетеді (әсіресе тез бұзылатын өнімдер үшін).