Сальмонеллез – асқазан- ішек жолдарын зақымдайтын жіті жұқпалы ауру. Инфекцияның оздырғыштары – Salmonella тұқымдасына жататын микроорганизмдер.
Сальмонеллалар - сыртқы ортада ұзақ уақыт сақталатын, ұсақ қозғалмалы бактериялар. Сальмонеллалар - ашық су қоймаларының суында олар 120 күнге дейін, шұжық өнімдерінде - 130 күнге дейін, жұмыртқа мен мұздатылған етте - 13 айға дейін, сүтте - 20 күнге дейін, айранда - 2 айға дейін, сары майда – 4 айға дейін, ірімшіктерде – 1 жылға дейін өмір сүре алады.
Бөлме температурасында микробтар тағамдарда, әсіресе ет пен сүтте жақсы көбейеді, ал тағамның сыртқы түрі мен дәмі өзгермейді. Олар консервілеу кезінде, ас тұзының концентрациясы 2 - 18% болған кезде өлмейді. Сальмонеллалар үшін қауіпті-жоғары температура-70 градуста олар 5-10 минут ішінде өледі, қайнату оларды бірден өлтіреді.
Аурудың инкубациялық кезеңі 6 сағаттан 3 күнге дейін созылады. Сальмонеллез іштің өткір ауруымен, жоғары температурамен, диареямен, жүрек айнуымен және құсумен сипатталады.
Инфекция көзі ауру адам немесе үй жануарлары, сондай-ақ бактерия тасымалдаушылары болып табылады.
Адамның инфекциясы науқас адаммен байланысқанда немесе сальмонелламен ластанған тағамдарды (негізінен жұмыртқа, құс еті, сүт өнімдері, сондай-ақ көңмен ластанған көкеністер мен жемістер) жеу арқылы болады.
Сальмонеллезді тұрмыстық байланыс арқылы да жұқтыруға болады - лас қолдар, күтім заттары, ойыншықтар, лас емізіктер арқылы немесе жеке гигиенаның қарапайым ережелерін бұзған кезде. Сонымен қатар, сапасыз ауыз суды ішкен кезде де жұқтыра аласыз.
Сальмонеллезден қорғану үшін келесі ережелерді сақтаңыз:
Осы қарапайым ережелерді сақтаңыз және сау болыңыз!