Сальмонеллез симптомы и профилактика

Сальмонеллез симптомы и профилактика

Сальмонеллез – асқазан- ішек жолдарын зақымдайтын жіті жұқпалы ауру. Инфекцияның оздырғыштары – Salmonella тұқымдасына жататын микроорганизмдер.

Сальмонеллалар - сыртқы ортада ұзақ уақыт сақталатын, ұсақ қозғалмалы бактериялар. Сальмонеллалар - ашық су қоймаларының суында олар 120 күнге дейін, шұжық өнімдерінде - 130 күнге дейін, жұмыртқа мен мұздатылған етте - 13 айға дейін, сүтте - 20 күнге дейін, айранда - 2 айға дейін, сары майда – 4 айға дейін, ірімшіктерде – 1 жылға дейін өмір сүре алады.

Бөлме температурасында микробтар тағамдарда, әсіресе ет пен сүтте жақсы көбейеді, ал тағамның сыртқы түрі мен дәмі өзгермейді. Олар консервілеу кезінде, ас тұзының концентрациясы 2 - 18% болған кезде өлмейді. Сальмонеллалар үшін қауіпті-жоғары температура-70 градуста олар 5-10 минут ішінде өледі, қайнату оларды бірден өлтіреді.

Аурудың инкубациялық кезеңі 6 сағаттан 3 күнге дейін созылады. Сальмонеллез іштің өткір ауруымен, жоғары температурамен, диареямен, жүрек айнуымен және құсумен сипатталады.

Инфекция көзі ауру адам немесе үй жануарлары, сондай-ақ бактерия тасымалдаушылары болып табылады. 

Адамның инфекциясы науқас адаммен байланысқанда немесе сальмонелламен ластанған тағамдарды (негізінен жұмыртқа, құс еті, сүт өнімдері, сондай-ақ көңмен ластанған көкеністер мен жемістер) жеу арқылы болады.

Сальмонеллезді тұрмыстық байланыс арқылы да жұқтыруға болады - лас қолдар, күтім заттары, ойыншықтар, лас емізіктер арқылы немесе жеке гигиенаның қарапайым ережелерін бұзған кезде. Сонымен қатар, сапасыз ауыз суды ішкен кезде де жұқтыра аласыз.

Сальмонеллезден қорғану үшін келесі ережелерді сақтаңыз:

  • қоғамдық орындарға барғаннан кейін және тамақ ішер алдында қолыңызды жақсылап жуыңыз;
  • тоңазытқышта шикі ет, балық немесе құс етін целлофан пакеттерде, қосымша өңдеусіз тұтынылатын тағамдардан бөлек сақтаңыз;
  • шикі және қайнатылған тағамдарды кесу үшін бөлек тақталарды пайдаланыңыз;
  • ерітінді шикі өнімдерді өңдегеннен кейін ас үй құралдарын ыстық сумен жақсылап шайыңыз, ал қолыңызды жылы сумен және сабынмен жуыңыз;
  • өнімдерді термиялық өңдеу кезінде (пісіру, бұқтыру, қуыру) сальмонеллалар өледі, сондықтан жануарлар мен құстардың етін мұқият термиялық өңдеуден өткізіңіз;
  • тауық жұмыртқасын жылы сумен және сабынмен жуып, қайнаған сәттен бастап кем дегенде 10 минут қайнатыңыз (қатты қайнатыңыз);
  • салаттар, винегреттер және басқа да термиялық өңдеуден өтпейтін тағамдарды пісіргеннен кейін бірден тұтыныңыз;
  • жартылай пісірілген тағамдарды жеуге болмайды, ет және құс етінен тағамдарды пісіру кезінде температураны сақтаңыз;
  • ас үйді таза ұстаңыз, қоқыс пен тамақ қалдықтарын уақтылы алып тастаңыз, шыбындар мен тарақандарды жойыңыз;
  • белгісіз көздерден шикі суды ішуге болмайды, өйткені су сальмонеллалармен жұқтырылуы мүмкін;
  • азық-түлікті кездейсоқ адамдардан рұқсат етілмеген сауда орындарынан сатып алмаңыз.

Осы қарапайым ережелерді сақтаңыз және сау болыңыз!