Энтеровирустың алдын-алу

Энтеровирустың алдын-алу
Энтеровирустық инфекциялар - бұл жұмсақ фебрильді күйден бастап менингитке дейінгі әртүрлі клиникалық көріністермен сипатталатын энтеровирустардан туындаған жедел аурулар тобы.
Энтеровирустар сыртқы ортада тұрақты және ағынды суларда, бассейндерде, ашық тоғандарда, тұрмыстық заттарда, азық-түлікте (сүт, жемістер, көкөністер) ұзақ уақыт тұра алады. Вирус қыздырғанда, қайнатқанда тез өледі.
Инфекцияны берудің мүмкін жолдары: ауа арқылы, байланыс-тұрмыстық, тамақ және су. Инфекция көзі пациенттер мен вирус тасымалдаушылары, оның ішінде асимптоматикалық формасы бар науқастар болып табылады.
70% жағдайда EVI асимптоматикалық емес тасымалдау түрінде немесе жедел респираторлы вирустық инфекцияның жеңіл түрлері түрінде болады, 30% жағдайда серозды менингит мүмкін.
Ауру жедел басталады, дене қызуы 39-40 ° -қа көтеріледі. Бас ауыруы, бас айналу, құсу, кейде іштің ауыруы, бел ауруы, құрысулар, жоғарғы тыныс жолдарынан катаральды көріністер жиі кездеседі. Ұқсас шағымдар пайда болған кезде, науқасты оқшаулау шұғыл, себебі ол басқаларға жұқтыру көзі болып табылады және дәрігермен кеңесу керек.
Берілудің мүмкін жолдарын ескере отырып, жеке профилактикалық шаралар:
• Жеке бас гигиенасын сақтау;
• Тексерілмеген тоғандарда шомылу шектеулі;
• Ауыз су режимін сақтау (қайнатылған су, бөтелкедегі су);
• Тұтынылған жемістерді, көкөністерді мұқият өңдеңіз, содан кейін қайнаған сумен шайыңыз.
Қоғамдық іс-шараларға, көп адам жиналатын орындарға баруға жол бермеу керек (қоғамдық көліктер, кинотеатрлар және т.б.) Тұрғын үй-жайларды күніне кемінде 2 рет дымқыл тазарту, үй-жайларды желдету ұсынылады.
Ешқандай жағдайда баланы аурудың көріністері бар ұйымдасқан топқа (мектепке, балабақшаға) жіберуге болмайды.
Аурудың алғашқы белгілерінде сіз дереу медициналық көмекке жүгінуіңіз керек және өзін-өзі емдемеңіз!