Жаңа жылдық мерекелерде тамақтан уланудың алдын алу шаралары

Жаңа жылдық мерекелерде тамақтан уланудың алдын алу шаралары

Жаңа жылдық мерекелер қарсаңында әр үй шаруасындағы әйел өз үстелін ерекше тәттілермен ерекшеленгісі келеді, бірақ жаңа жылдық тағамдар тек дәмді ғана емес, сонымен қатар қауіпсіз болуы керек екенін есте ұстаған жөн. Сондықтан мерекеден кейін жақсы көңіл-күйді сақтап қана қоймай, асқазандағы ауырлық, улану және т. б. сияқты жағымсыз салдардан аулақ болу үшін қауіпсіз тамақ дайындаудың негізгі ережелерін сақтау қажет.

Мереке күндері тамақтан улану көбінесе дайын тағамдардан туындайды - көп компонентті салаттардың барлық түрлері (ең алдымен майонез және қаймақ қосылған), кремі бар кондитерлік өнімдер, тартылған ет тағамдары, сілікпе және т. б.  Дайын тағамдардан басқа, нашар жуылған жидектер, жемістер мен жаңа піскен көкөністер уланудың себебі болуы мүмкін, өйткені олардың бетінде ішек инфекцияларының қоздырғыштары қалу мүмкін.

Мереке күндері бірнеше күнге созылатын тағамды көп мөлшерде дайындаған кезде, тағамды ұзақ уақыт сақтау денсаулыққа кері әсер етуі мүмкін екенін есте ұстаған жөн. Көп жағдайда тамақтан улану жағдайы мереке күндері артады, оның себебі тоңазытқышта екі-үш күннен артық сақталатын мерекеге дайындалған тамақ қалдықтарын тұтыну болып табылады. Әсіресе ет, балық өнімдері және майонез қосылған салаттар, олар тез бұзылатын, тамақтан улануды арттыратын тағамдар тобына жатады, олардың сақталу мерзімі шамамен 24 сағатты құрайды. Сондай-ақ, осы топқа жататын десерттер, сары май мен қаймақ қосылған торттар патогендік бактериялардың тез көбеюі үшін тамаша орта болып табылады. Мұндай тағамдарды, әсіресе майонез қосылған салаттарды тоңазытқышта сақтау 24 сағаттан аспауы керек.

Оның үстіне үй жағдайында дайындалған көкөніс консервілері, балық, ет, сондай-ақ кептірілген балық біздің денсаулығымыз үшін өте қауіпті екенін адамдар жиі ұмытады. Бұл осы өнімдерде уланудың дамуына ықпал ететін ботулинотоксинінің көп мөлшері болуы мүмкін екендігімен түсіндіріледі.

Тағамнан улану белгілері жедел түрде пайда бола бастайды, дене қызуы көтеріледі, сұйық нәжіс, іші ауырады, жүрек айнуы мен құсу болуы мүмкін.

Өзіңізді және айналаңыздағы адамдарды тамақтан уланудан қорғау үшін оңтүстік мегаполистің санитарлық дәрігерлері мыналарды ұсынады:

- қауіпсіз тамақ өнімдерін таңдаңыз - азық-түлік сатып алғанда, қаптаманың тұтастығына, шығарылған күніне, жарамдылық мерзіміне және сақтау шарттарына назар аударыңыз;

- мерекелік тағамдарды дайындау кезінде, ең алдымен, қолдың, жабдықтың, ас үй жабдықтарының, үй-жайлардың тазалығын қадағалау қажет;

- шикі тағамдар мен дайын тағамдарды бөлек сақтаңыз, оларды өңдеу үшін жеке пышақтар мен кесу тақталарын қолданыңыз;

- көкөністерді, жемістерді, жидектерді ағынды су астында қолданар алдында мұқият жуыңыз;

- салаттардың тоңазытқышта сақтау мерзімі мәңгілік емес екенін есте ұстаған жөн. Әсіресе тоңазытқышта майонез қосылған салаттарды сақтау мерзімі  24 сағаттан аспауы керек. Егер салаттарға майонез қосылмаса, оны тоңазытқышта сақтау мерзімін 2 күнге дейін ұзартылуы мүмкін. Алайда, бұл ет, шұжық, жұмыртқа қосылған күрделі салаттарға қатысты емес, тіпті күрделі салаттар майонезбен өңделмесе де, тоңазытқышта бір күннен артық сақтамаған дұрыс;

- жаңа дайындалған тағамды тұтыныңыз;

- етті, құсты, жұмыртқаны, теңіз өнімдерін және мерекелік тағамдарға арналған басқа ингредиенттерді қуыру, қайнату кезінде дұрыс температуралық режимді сақтау және пісіру үшін қажетті уақытты сақтау өте маңызды - өздеріңіз білетіндей, бұл термиялық өңдеу патогендерді «өлтіреді» және олардың токсиндерінің жойылуын қамтамасыз етеді;

- тағамды жәндіктерден, кеміргіштерден және басқа жануарлардан қорғаңыз;

- сапалы, таза суды пайдаланыңыз.

Осы ұсыныстарды орындау тамақтан уланумен байланысты қиындықтардан аулақ болуға, және де мерекеден кейін өзіңізге және туыстарыңызға жақсы сезімде қалуға көмектеседі.