Тамақтану объектілеріндегі персоналдың гигиенасына қойылатын талаптар

Тамақтану объектілеріндегі персоналдың гигиенасына қойылатын талаптар

Қызметкерлердің жеке гигиенасы — тамақтану орындарындағы санитарлық қауіпсіздіктің негізгі элементтерінің бірі. Оған тамақ өнімдерімен, жабдықтармен, құрал-саймандармен және ыдыстармен тікелей байланыста болатын барлық қызметкерлер қатаң сақтауы керек міндетті санитариялық-гигиеналық талаптар кешені кіреді.

Негізгі талаптардың бірі-медициналық тексеруден өту. Жұмысқа кіретін және декреттелген контингентке жататын барлық адамдар алдын ала медициналық тексеруден, ал одан әрі — мерзімді тексеруден өтуге міндетті. Бұл жұқпалы ауруларды уақтылы анықтауға және тұтынушылардың жұқтыру қаупін болдырмауға мүмкіндік береді.

Жеке гигиена ережелерін сақтау үлкен маңызға ие. Жұмысшылар қол мен дененің терісін, ауыз қуысын таза ұстауы керек, сонымен қатар жұмыс үшін тек таза, арнайы киімдерді қолдануы керек. Санитарлық арнайы киім-бұл бас киім немесе шаш торы, шалбары бар куртка немесе халат (бір реттік немесе қайта пайдалануға болатын), Сақал-мұртқа арналған сақал (мұрт) торы, жұмыс аяқ киімі,алжапқышы бар қызметкерлердің қорғаныс киімдерінің жиынтығы. Арнайы киім жарамды болуы, тек жұмыс үй-жайларында пайдаланылуы және жеке заттардан бөлек сақталуы тиіс. Арнайы киім үнемі жууға және дезинфекциялауға жатады. Салқын тағамдар, салаттар дайындау және дайын тағамдарды бөлу учаскелерінде шикізатты, қосалқы материалдарды және дайын тамақ өнімдерін ластанудан, оның ішінде механикалық бөлшектер мен микроорганизмдерден қорғауға арналған жеке қорғаныс құралдары: маска мен қолғап (бір реттік немесе қайта пайдалануға болатын) пайдаланылуы тиіс.

Тамақ өнімдеріне бөгде заттардың түсуін болдырмау үшін персоналға арнайы киімді түйреуіштермен түймелеуге және оның қалталарында жеке заттарды сақтауға, өндіріс аймақтарына арнайы киімсіз кіруге немесе  объектінің шегінен шығуға тыйым салынады. Зергерлік бұйымдарды, сағаттарды және басқа бөгде заттарды киюге, маникюрге (тырнақтарды қысқа кесу керек), сағызды шайнауға, оралмаған өнімдерге түшкіруге немесе жөтелуге болмайды.

Қолды өңдеуге ерекше назар аударылады. Жұмысшылар жұмыс ауысымы басталар алдында, дәретханаға барғаннан кейін, үй-жайларды тазалағаннан кейін, шикі өніммен жанасқаннан кейін, сондай-ақ ластану мүмкіндігі болған сайын қолдарын үнемі жуып, өңдеуге міндетті. Бұл ережелерді бұзу патогендердің тасымалдануына жағдай жасайды және дизентерия, іш сүзегі, сальмонеллез және стафилококкты интоксикация сияқты жұқпалы және токсикоинфекциялық аурулардың өршуіне әкелуі мүмкін.

Жұмыс ауысымы басталар алдында медицина персоналы немесе жауапты адамдар қызметкерлердің қол терісінің және дененің ашық беттерінің (оның ішінде іріңді кесулермен, күйіктермен, жырылулармен) іріңді ауруларының, жұқпалы аурулардың, жоғарғы тыныс жолдарының ауруларының белгілерінің болуына күнделікті тексеру жүргізеді. Жұқпалы аурулардың белгілері бар қызметкерлер: температураның жоғарылауы, диарея, тері бөртпелері, шырышты қабықтың қабынуы және бактерия тасығыштар тамақ өнімдерін сақтау, өңдеу және дайындау жүзеге асырылатын өндірістік үй-жайларға жіберілмейді.

Персоналдың жеке гигиенасы ережелерін сақтау — тамақтану қауіпсіздігі мен көрсетілетін қызметтердің сапасының негізі. Өндірістің әрбір қызметкерінің жауапты тәсілі тұтынушылардың денсаулығын қорғауды қамтамасыз етеді және санитариялық-эпидемиологиялық тәуекелдердің туындауының алдын алады.