
Қазіргі әлемде денсаулық мәселесі маңызды бола түсуде. Денсаулықтың, әл-ауқаттың және белсенді өмір салтының негізі-дұрыс тамақтану. Дұрыс тамақтану-бұл диета емес, уақытша шектеу емес, ағзаның дұрыс жұмыс істеуі үшін қажетті қоректік заттарды, дәрумендер мен минералдарды теңгерімді тұтынуды қамтитын өмір салты.
Дұрыс тамақтанудың негізгі қағидалары
1. Диетаның калория мөлшері физикалық белсенділік деңгейіне және дененің энергия шығындарына сәйкес келуі керек. Дене салмағын бақылау денсаулықтың маңызды аспектісі болып табылады.
2. Күнделікті диетада барлық қажетті қоректік заттар болуы керек: ақуыздар, майлар, көмірсулар, дәрумендер, минералдар және микроэлементтер. Тамақтану әр түрлі және теңдестірілген болуы керек.
3. Тамақтану тыныш жағдайда, әр бөлікті мұқият шайнаудан тұруы керек.
4. Күнделікті диетаны 2-3 үлкен тағамның орнына 4-5 кішкене тағамға бөлу ұсынылады.
5. Тағамдық құндылығы төмен тағамдарды азайту немесе диетадан шығару керек: фаст-фуд, майонез, алкоголь және басқаларды.
6. Қанттың күнделікті тұтынуы 30-40 г аспауы керек, қажет болған жағдайда қантты балмен алмастыруға болады.
7. Йодталған тұзды қолдану және оның диетадағы жалпы мөлшерін шектеу ұсынылады.
8. Жаңа піскен көкөністерді, жемістерді, дәнді дақылдарды, бұршақ дақылдарын және жаңғақтарды көбірек тұтыныңыз.
9. Күніне шамамен 2 литр су ішу маңызды. Суды тамақтанудан 30 минут бұрын және тамақтанғаннан кейін 30 минуттан кейін тұтынған дұрыс. Ұйықтар алдында көп ішуден аулақ болыңыз – 200 мл-ден аспайды.
10. Кешкі асты ұйықтар алдында 4 сағаттан кешіктірмей қабылдау керек. Ұйқыдан 1,5-2 сағат бұрын жеңіл ашытылған сүт өнімдерін – айран немесе йогурт қабылдауға рұқсат етіледі.
Салауатты тағам дайындау
Тағамның пайдалы болуы мен болмауы, оны қалай дайындағаныңызға байланысты. Белгілі бір өнімдерден пайдалы және зиянды тағамдарды дайындауға болады. Барлық құпия-ингредиенттердің тепе-теңдігі, тағамды ұсақтау және пісіру әдістеріне байланысты. Сізге бірдеңе ұнамайды деп айтпаңыз – бұл өнімді басқаша дайындауға тырысыңыз!
Тағамды дайындаған кезде тек өсімдік майларын (күнбағыс, зәйтүн және т.б.) және жұмсақ термиялық өңдеуді қолданыңыз (бумен пісіріңіз, гриль жасаңыз, пісіріңіз, қайнатыңыз, май қоспай қайнатыңыз).
Салауатты тәрелке қағидасы
20% - жаңа піскен жемістер немесе жидектер;
25% - дәнді немесе бұршақ дақылдары;
25% - пайдалы ақуыз көздері (ет, балық, теңіз өнімдері, жұмыртқа, сүзбе);
30% — көкөністер (жаңа піскен көкөніс салаты немесе көкөніс бұқтырмасы); 200-250 мл – сусын (су, шай, шырын).
Диетаның негізі көкөністер (картоптан басқа), жемістер, дәнді дақылдар мен бұршақ дақылдары болып табылады, олардың мөлшері 500 г-нан кем болмауы керек. тәулігіне. Диетадағы диеталық талшықтардың (талшықтардың) мөлшерін көбейту үшін тұтас дәндерден жасалған нан өнімдерін, сондай-ақ кебек қосу ұсынылады.
Аурулардың алдын алудағы дұрыс тамақтанудың рөлі
Тамақтану мен көптеген аурулар арасында тікелей байланыс бар:
Дұрыс тамақтану-бұл өмір сапасына инвестиция. Бұл түбегейлі өзгерістерді қажет етпейді, кішкентайдан бастау жеткілікті: зиянды өнімдерді алып тастаңыз және пайдалы тағамдарды қосыңыз. Бірте-бірте сіз өзіңізді жақсы сезінесіз, сергек және жеңіл сезінесіз.
Ұсыныстар: