Қостанай облысының санитариялық-эпидемиологиялық бақылау департаментінде Қостанай облысы әкімдігінің білім және денсаулық сақтау басқармалары мамандарының қатысуымен аумақтық санитариялық-эпидемиологиялық бақылау басқармаларының мамандары үшін білім беру ұйымдарында тамақтану стандартын (Стандарт) сақтау мәселелері бойынша облыстық семинар-кеңес өткізілді.
2025 жылғы 1 қыркүйектен бастап Қазақстанның барлық балабақшаларында, мектептері мен колледждерінде Денсаулық сақтау министрлігі Білім министрлігімен, Қазақ тамақтану академиясымен, сондай – ақ халықаралық ұйымдар-ЮНИСЕФ және Дүниежүзілік денсаулық сақтау ұйымымен (ДДҰ) бірлесіп әзірлеген тамақтанудың жаңа стандарты енгізілді. Стандарт дұрыс тамақтанудың заманауи халықаралық принциптеріне негізделген.
Департаменттің білім беру және тәрбие объектілерін бақылау бөлімінің басшысы Р. Ж. Тәженова өз сөзінде негізгі өзгерістерге назар аударды: ДДҰ ұсынымдары бойынша тұз (5 есе) және қант (3,6 есе) мөлшері едәуір қысқарды; көкөністер, жемістер мен сүт өнімдерінің үлесі ұлғайды; мәзірден шұжық өнімдері, ысталған ет, шырындар алынып тасталды, қант және басқа да жоғары тұз бен қант өнімдері; қантты сусындардың орнына су, сүт, сүт өнімдері, қант мөлшері аз жеміс шайлары мен компоттар қолданылады. Стандартқа алғаш рет шағын жинақталған мектептерде тамақтануды ұйымдастыруға және ерекше диеталық қажеттіліктері бар балаларды қамтамасыз етуге қойылатын талаптар енгізілді. Жаңа стандартқа сәйкес төрт апталық мәзір бекітілді. Оның іске асырылуын бақылау "Жеуге жарамсыздық индексін"бағалау жолымен жүзеге асырылатын болады.
Бұл тәсіл қуат жүйесін мөлдір және оңтайлы басқаруға ықпал етеді.
Семинар-кеңестің қорытындысы бойынша аумақтық санитариялық-эпидемиологиялық бақылау басқармаларының мамандарына білім беру ұйымдарында тамақтану стандартын сақтау және тамақтан уланудың алдын алу мәселелері бойынша мектеп әкімшілігімен және тамақтандыру қызметтерін жеткізушілермен ақпараттық-түсіндіру жұмыстарын жүргізу туралы ұсынымдар берілді.