Ботулизм – қауіпті ауру

Ботулизм – қауіпті ауру

Жаз және күз – көкөністер мен саңырауқұлақтарды консервілеу уақыты. Дәл осы кезеңде қауіпті ауру – ботулизм қаупі артады.

Азық-түлік ботулизмі ауыр тамақтан уланудың бірі болып табылады, өлім-жітім деңгейі жоғары. Ботулизм құрамында ботулинум микробтарыныңд (токсині) бар тағамдарды жеген кезде пайда болады. Ботулизм адамнан адамға берілмейді.

Ботулизм таяқшасы топырақтан, ауылшаруашылық жануарларының ішектерінен, сондай-ақ кейбір тұщы су балықтарынан түрлі тамақ өнімдеріне - көкөністерге, жемістерге, етке және т.б.түседі. Қоздырғыш жоғарғы температураға төзімді. Егер үйде көкөністер, жемістер, саңырауқұлақтар дұрыс өңделмесе, онда олардың бетінде ботулизм споралары топырақтың ең кішкентай бөлшектерімен бірге қалуы мүмкін. Герметикалық тығындалған банкаларда оттегі болмаған кезде микробтар тез көбейіп, күшті нейротоксин шығара бастайды.

Ботулизм жасыл бұршақ, шпинат, саңырауқұлақтар және қызылша сияқты қышқылдығы төмен консервіленген көкөністерді, сондай-ақ консервіленген, ашытылған, тұздалған және ысталған балық пен ет өнімдерін жеген кезде пайда болуы мүмкін. Бұл жағдайда өнімдердің сыртқы түрі өзгермейді.

Аурудың негізгі белгілері – бас ауруы, бас айналу, әлсіздік, жүрек айну – ол бірнеше сағаттан кейін, кейде 2-5 күннен кейін пайда болуы мүмкін. Кейін көру күрт нашарлайды, екі жақты көру, көздің біреуінің жоғарғы қабағының түсуі пайда болады. Науқас ауыздың құрғауын сезінеді, дауысы жоғалып, сөйлеуі түсініксіз бола бастайды. Жұту, тыныс алу қиынға соғады, тыныс алу жеткіліксіздігі пайда болады.

Ауру өте қауіпті, уақтылы медициналық көмек болмаған жағдайда ауру өліммен аяқталуы мүмкін. Ауруға қарсы тұру – бұл уақтылы енгізілген емдік сарысу, сондықтан ботулизмнің алғашқы танылуында шұғыл түрде "жедел жәрдем" шақыру керек.

Азық-түлік ботулизмінің алдын алу тамақ өнімдерін дайындаудың тиісті тәжірибесіне негізделген, атап айтқанда, үйдегі серверлерді дайындау кезінде шикізатты мұқият өңдеу керек, бүлінген көкөністер мен жемістерді консервілеу үшін пайдалануға жол бермеу керек; пісіру технологиясы мен сақтау шарттарын қатаң сақтау керек.

Үйде дайындалған консервілерді "қолдан", стихиялық базарларда сатып алмаңыз, қақпағы ісінген консервілерді тұтынбаңыз.

Дайындық маусымы қызу жүріп жатыр – абай болыңыз! Қарапайым гигиеналық ережелерді сақтай отырып, улану қаупін азайтуға болады. Ботулизмнің өршуі сирек кездеседі, бірақ олар Денсаулық сақтау саласындағы төтенше жағдайлар болып табылады.  

2025 жылы Қостанай облысында ботулизм ауруы тіркелген жоқ.