Сальмонеллез - бұл асқазан-ішек жолдарына әсер ететін Salmonella тұқымдасының бактериялары тудыратын өткір жұқпалы ауру. Инфекция негізінен қоздырғышы бар тағам арқылы жүреді.
Табиғатта сальмонеллез қоздырғышының тасымалдаушылары тауықтар, үйректер, ірі қара, шошқа, қой, сондай-ақ иттер, мысықтар, үй кеміргіштері (тышқандар, егеуқұйрықтар) және жабайы жануарлар (түлкілер, қасқырлар, маймылдар) болуы мүмкін.
Сальмонеллалардың әртүрлі түрлерінің ең қуатты резервуары, соның ішінде адамдар үшін ең патогенді-құстар. Сальмонеллалар құстардың еті мен ішкі мүшелерінде ғана емес, жұмыртқаларда да кездеседі. Бірақ оны анықтау оңай емес-ластанған құс өнімдері иісін де, түсін де, дәмін де өзгертпейді.
Сальмонелла суыққа төзімді: шикі сүтте, йогуртта сальмонеллалар 10 күнге дейін өмір сүреді. Ет, шұжық, май-2-4 айға дейін. Жұмыртқада-1 жылға дейін, қабығында-2-3 апта. Етті пісіру кезінде олар 30 минуттан кейін, жұмыртқада 10 минуттан кейін өледі.
Тұздануға, темекі шегуге, қышқылдардың әсеріне төзімді, әртүрлі заттардың бетінде және үй-жайлардың шаңында бірнеше ай өмір сүре алады, адамның жұқтыру қабілетін толығымен сақтайды.
Инфекция шала пісірілген ет пен құс етін, нашар пісірілген жұмыртқаны, қайнатылмаған сүтті жеген кезде, сондай-ақ жуылмаған қолдар, ас үй жабдықтары, ластанған ыдыс-аяқтар мен жабдықтар арқылы тағамның айқаспалы ластануы кезінде пайда болады.
Бактериялар дайын тағамға оңай еніп, өміршеңдігін сақтаған кезде өнімдерді сақтау, тасымалдау және дайындау кезінде санитариялық режимді бұзуда ерекше қауіп бар.
Инкубациялық кезең бірнеше сағаттан 2-3 күнге дейін. Ауру жедел басталады: температураның 38-40 С дейін көтерілуі, жалпы әлсіздік, бас ауруы, іштің ауыруы (көбінесе құрысу, кіндік аймағында немесе бүкіл іште), жүрек айну, құсу, диарея (жиі, нәжіс, сасық, шырыш немесе жасыл қоспалар болуы мүмкін), сондай-ақ қалтырау, дененің ауыруы, балаларда - сусыздану белгілері (шырышты қабықтың құрғауы, летаргия, сирек зәр шығару).
Ауру балаларда, қарттарда, жүкті әйелдерде және иммунитеті төмен адамдарда өте ауыр жүреді.
Сальмонеллезге қарсы арнайы вакцина жоқ. Алдын алудың негізгі шарасы санитариялық-гигиеналық нормаларды қатаң сақтау болып қала береді:
Сальмонеллез денсаулыққа елеулі қауіп болып қала береді, бірақ санитариялық нормаларды дұрыс сақтау аурудың тиімді алдын алуға мүмкіндік береді.
Батырхан С. - департаменттің бас маманы