Жақында жаңа жыл, одан кейін - Рождество, әрине, Қарағанды мен облыс тұрғындары мерекелік дастархан жасайтын болады. Бұл жағдайда ең танымал тағам түрлері – салаттар, үй консервілері, ыстық тағам түрлері. Көбісі уақытты ысырап етпеу үшін жеткізу қызметтері арқылы дайын өнімге тапсырыс береді – бұл тізімде тек ыстық тағамдар ғана емес, сонымен қатар тәттілер де бар: бұл кремді кондитерлік өнімдер, ұн өнімдері, суши, роллдар, пицца.
Әр түрлі тағамдарды мөлшерден тыс тұтыну әл-ауқаттың нашарлауына әкелуі мүмкін. Жаппай тамақтан улану көзі бола алатын ең көп таралған өнімдер сүт, ет немесе балық өнімдері немесе кілегейлі кондитерлік өнімдер болуы мүмкін. Бұл тізімде шикі жұмыртқа, үйде консервіленген өнімдер және көбінесе роллдар мен суши бар.
Өзіңізді уланудан қалай қорғауға болады? Пісіру, дайындау ережелерін мұқият сақтау, дайын тағамдарды асыра алмау ұсынылады, өйткені олар бұзылып, мерекелік көңіл-күйді де бұзуы мүмкін. Мереке күндері де өз денсаулығыңызға жауапкершілікпен қарау маңызды.
Қарағанды облысының санитариялық-эпидемиологиялық бақылау департаменті тамақтан улануды болдырмау үшін келесіні ұсынады:
- азық-түлік өнімдерін бөлшек азық-түлік саудасының белгіленген орындарында және олардың сәйкестігін куәландыратын құжаттар болған жағдайда ғана сатып алуға;
- шығу орны белгісіз, атауы, құрамы туралы ақпаратсыз, дайындалған күні, жарамдылық мерзімі мен сақтау шарттары, үйде дайындалған тамақ өнімдерін сатып алмау керек;
- өндіруші мәлімдеген сақтау шарттарының сақталуына ерекше назар аудару қажет;
- көп компонентті салаттар және әсіресе майонез қосылған салаттар ең қауіпті: олардың сақтау мерзімі үш сағаттан аспайды, сонымен қатар кремі бар кондитерлік өнімдер, туралған ет өнімдері, желе және басқалары;
- егер сіз дайын тағамды дүкеннен сатып алсаңыз, өнімді дайындау уақытына, сақтау шарттарына және оны сату мерзіміне назар аударыңыз;
- жемістерді, соның ішінде цитрустарды көп жемеуге тырысыңыз - бұл аллергия тудыруы мүмкін;
- тамақтанар алдында, дәретхана мен қоғамдық орындарға барғаннан кейін қолыңызды жуыңыз;
- жұмыртқаны жемес бұрын оларды сабынмен жақсылап жуыңыз, ал пісірген кезде қатты қайнатқан дұрыс;
- үйде тамақ дайындау кезінде жеке гигиена ережелерін сақтаңыз, ас үйдің тазалығын қадағалаңыз;
- ас үй сүлгілерін, ыдыс жууға арналған губканы, үстелді сүртуге арналған шүберекті жиі ауыстырыңыз;
- шикі және дайын тағамдарға арналған тақталарды бөлек пайдаланыңыз.