БӨТЕЛКЕДЕГІ СУ: ТҰТЫНУШЫ НЕНІ БІЛГЕНІ ДҰРЫС

БӨТЕЛКЕДЕГІ СУ: ТҰТЫНУШЫ НЕНІ БІЛГЕНІ ДҰРЫС

Су өмір көзі болып саналса, судың сапасы денсаулыққа әсер етеді. Адам күніне 2 - 2,5 литрге дейін сұйықтық ішеді. Егер, судың әрбір стаканында ағзаға зиянды кем дегенде бірнеше мкг қоспалар болса, әлемнің  әрбір тұрғынының ішкі мүшелерін тұздар, ауыр металдармен «бітеп тастауы» мүмкін, бұдан иммундық жүйе зардап шегеді және өмірлік процестердің көпшілігі бұзылады. Дәл осы себепті өзіміз және балаларымыздың күнделікті не ішетінімізді бақылау өте маңызды. Біз бөтелкедегі су туралы айтсақ, бұл өндірісте суды дайындаудың (тазалаудың) және тексерудің барлық сатыларынан өткен, сондай-ақ алдын ала дайындалған ыдыстарға құйылған сұйықтық.

Бөтелкелер химиялық және  термиялық өңдеуден өтетін, барлық санитариялық-гигиеналық нормаларга сәйкес келетін белгілі бір шикізаттан (пластик, шыны) жасалады. Суды консервациялау кезеңін ұзартатын, қосымша түс немесе иіс (хош иістер, бояғыштар) беретін кейбір арнайы қоспалар болуы мүмкін. Тәттілендіргіштер мен хош иістендіргіштер сусынның санатын өзгертіп, оны лимонадқа айналдырады.

Жоғарыда айтылғандардан басқа, минералданған, тазартылған, емдік, асханалық және  газдалған және газдалмаған сусындар түрі болуы мумкін. Минералды су ең танымал болып саналады. Ең пайдалысы минералдардың  құрамына байланысты аз дәмді, бірақ денсаулық үшін өте жақсы минералды су. Ол дәріханаларда сатылуы керек және тек дәрігердің нұсқауы (аурулардың алдын алу және емдеу үшін) бойынша қолданылуы керек.

Артықшылықтары:

* денсаулыққа қауіпсіз

* қолданудың қарапайымдылығы:

* жабық түрде ұзақ уақыт сақтаған кезде де қасиеттердің сақталуы;

* ағзаға пайдасы.

Кемшіліктері

* кейбір өндірушілер рецептке теріс әсер етуі мүмкін қоспаларды қосады:

* өндірістегі тазарту процестері экологиялық таза емес болуы мүмкін;

* күнделікті сатып алу шығындары, мысалы, сүзгіні орнатуға қарағанда жоғары.

Бөтелкедегі ауыз суға қойылатын талаптар:

- санитариялық-гигиеналық нормаларға - МЕМСТ, СанЕмҚ және басқа  да нормативтерге сәйкестігі;

- зарарсыздандырудан өткен пластиктен немесе шыныдан жасалған ыдыс;

- қарапайым тұтынушылардың тұтынуы үшін бөлшек сауда дүкендерінде, дәріханаларда рецептсіз сату;

- дәм күшейткіштердің болмауы - әйтпесе бұл «алкогольсіз сусын»; 

-  табиғи шыққан қоспалар мен эссенциялардың өтілген пайызы 1%-дан аспау керек.

Сақтау үшін - экология тұрғысынан алғанда қауіпсізі шыны болып саналады. Бірақ мұндай тара улкен салмаққа ие. Сондықтан өндірушілер пластиктің әртүрлі сорттарын пайдаланады. Біз ПВХ контейнерлеріне сақтықпен қарауды ұсынамыз, өйткені олардың уыттылығы жоғары болуы мүмкін.

Қалай таңдауға болады

Сатып алудан бұрын мыналарға:

- құрамы;

- өндіріс және жарамдылық мерзімі;

- қаптаманың тығыздығына назар аударыңыз:

Өнімдерді сенімді брендтерден тұтынуды ұсынамыз, өйткені олар үнемі тексеріліп отырады және  барлық  санитариялық нормаларга сәйкес жұмыс істейді.

Су - тіршілік көзі, сондықтан суды пайдаланарда оның құрамымен танысып, құрамындағы қоспалар ағзаға зиянды еместігіне көз жеткізіңіз.