Иерсиниоз. Алдын алу шаралары

Иерсиниоз. Алдын алу шаралары

Иерсиниоз - жедел бактериялық ішек ауруы. Бұл инфекцияның тасымалдаушылары табиғи инфекция ошақтарын құрайтын жабайы кішкентай тышқан тәрізді кеміргіштер болып табылады. Күзгі кезеңде (көші-қон кезеңінде) жабайы сүтқоректілер ауру қоздырғыштарын елді мекендерге әкеліп, көкөніс қоймаларын, жылыжайларды, жертөлелерді, ас блоктарын, мал шаруашылығы мен құс фермаларын қоныстандырады, синантропты кеміргіштердің, үй және ауыл шаруашылығы жануарларының иерсиниоздарын айналымға қосады.

Адамға иерсиниозды жұқтырудың негізгі механизмі - сүт, сүт өнімдері, ет, өңделген ет, құс еті, су сияқты жұқтырған тағамдарды жеген кезде фекальды-ауыз арқылы жұғады. Тасымалдау факторлары сонымен қатар топырақта өсетін термиялық өңделмеген көкөністерден — қырыққабат, сәбіз, пияз, шалғамнан жасалған шикі көкөністер, жемістер немесе тағамдар болуы мүмкін.

Иерсиниоз қоздырғыштарының ерекшелігі - төмен температурада (–4℃– -10℃) ұзақ уақыт сақтау және көбею қабілеті: топырақта 4 айға дейін, суда бір айдан және одан да көп, сүтте - 18-ден 24 күнге дейін, сары майда - 145 күнге дейін, шошқа еті мен сиыр етінде минус температурада 18 градус — 75 күнге дейін, ал тоңазытқышта 4 градус — 35 күннен артық, көкөністер мен жемістерде — бірнеше ай, t 100ºС кезінде олар 1-2 минут ішінде өледі.

Патогеннің дайын тағамға тікелей (шикі және термиялық нашар өңделген тамақ өнімдерімен) немесе жанама (жабдық, мүкәммал немесе ыдыс арқылы) түсуі кезінде тамақ жолымен сатылады.
Дайын тағамдарда патогеннің қайталама жинақталуы (сақтау мерзімі ұлғайған кезде).

Бұл аурудың алдын алу үшін тамақ өнімдерін сақтау, тамақ дайындау ережелерін және алдын алу шараларын сақтау қажет:

- Жаңа дақыл өнімдерін сақтауға және көкөністер мен жемістерді ұзақ уақыт сақтауға үй-жайларды дайындау кезінде:
- қойманы қысқы көкөністер мен қоқыстардың қалдықтарынан босатыңыз,
- кеміргіштердің үй жайларға енуін болдырмауды қамтамасыз етіңіз
- кеміргіштерді жою бойынша дератизациялық шараларды жүргізу (тұзақтар, арнайы препараттар)
- сөрелерді, мүкәммалды, ыдыстарды дезинфекциялық өңдеуді жүргізу,
- бөлменің қабырғаларын, төбелерін ағартыңыз
- сөрелерді, контейнерлерді құрғатыңыз
- көкөністер мен жемістерді тамыр көкөністерінен бөлек сақтаңыз
- азық-түлікті қақпақтармен тығыз жабылған герметикалық ыдыста сақтаңыз,
- сақтау кезінде тағамды мұқият сұрыптаңыз

Пісіру кезінде:
- бүліну белгілері жоқ тағамдарды сатып алыңыз, сақтаңыз және тұтыныңыз
- тамыр дақылдары жер мен құм бөлшектерін орналастыру үшін көп мөлшерде суға салып, одан кейін ағынды суық сумен шайыңыз
- шикі және дайын тағамдарды өңдеу үшін бөлек ас үй жабдықтары мен ыдыстарды пайдаланыңыз;
- етті, құсты және басқа да жануарлардан алынатын өнімдерді жеткілікті термиялық өңдеуден өткізіңіз (қайнатыңыз, қуырыңыз, пісірілгенге дейін қайнатыңыз)
- шикі тағамдардан дайын тағамдар мен тағамдарды бөлек сақтаңыз
- ішу үшін сапалы ауыз суды пайдаланыңыз (орталықтандырылған көздерден, қайнатылған немесе зауыттық қаптамада бөтелкеде)

 Алдын алу шаралары: 
аулада жұмыс істегеннен кейін, дәретханаға барғаннан кейін және тамақтанар алдында қолыңызды сабынмен мұқият жуыңыз
- Үй жануарларына күтім жасау кезінде гигиенаны сақтаңыз
- рұқсат етілмеген сауда орындарында көкөністер мен жемістерді сатып алудан аулақ болыңыз
- базарлар мен дүкендерде сапа сертификатын талап етуге құқығыңыз бар екенін ұмытпаңыз.