Дәмді қауіпті болмас үшін: сушиден қалай уланбауға болады

Дәмді қауіпті болмас үшін: сушиден қалай уланбауға болады

Суши мен роллдар қазір ең танымал тағамдардың бірі болып табылады, оларды кафелерде де, жеткізу қызметтері арқылы үйге тапсырыс беруге болады және олардың көптеген түрлері же жеткілікті. Суши қаншалықты дәмді болса да, сақ болуды ұмытпау керек: тамақтан улану және тіпті ішек инфекциясы мұнда да болуы әбден мүмкін.

Соңғы уақытта суши және роллмен улану эпизодтары жиі тіркелуде: тек 2022 жылдың басынан бастап Қарағанды облысында топтық сырқаттанушылықтың 3 жағдайы тіркелді. Бұл Теміртау мен Қарағандыда болды, зардап шеккендердің саны 5-тен 9-ға дейін болды, олар Instagram арқылы тапсырыс берген суши, ролл және пиццаны тұтынған. Адамдар пайдаланатын жеткізу қызметтері рұқсат құжаттарынсыз кәсіпкерлік қызметті жүргізді: шағын кәсіпкерлік субъектісінің қызметінің басталғаны туралы хабарлама берілмеді, ал объектінің өзі ашылғанға дейін санитарлық талаптарға сай болуы керек еді. Сондықтан нысандағы санитариялық-эпидемиологиялық талаптар бұзылған - бұл жеткізу қызметінің клиенттері арасында ЖІИ-ның жаппай сырқаттануына әкелді.

Суши мен роллдардың құрамына көкөністер, күріш, теңіз өнімдері және балық кіреді – және бұл компоненттер өнімді дайындау және сақтау технологиясы бұзылған кезде улану бөлігінде қауіп төндіреді. Балық - тез бұзылатын өнім, егер ол жылы бөлмелерде дайындалып, сойылса, онда микробтар көбейіп, метаболизм өнімдері жиналады, оларды да уландыруға болады. Бұл тамақтанғаннан кейін бірнеше сағаттан кейін пайда болады - іштің ауыруы немесе құсудан бастап неврологиялық белгілерге дейін орын алуы мүмкін. Бірақ, технология сақталса да, улану балықта жинақталған ауыр металдардың немесе улардың тұздарын тудыруы мүмкін: бұл балық экологиялық қауіпті аймақтарда ұсталған жағдайда болады. Осы ретте, балықта, күріште және көкөністерде инфекция жақсы сақталады және көбейеді, ал егер термиялық өңдеу болмаса, әсіресе кейбір кафелердің, павильондардың, дүңгіршектердің асханаларында қорқынышты санитарлық жағдайда бәрі тез бұзылады. Бұл сушиді арнайы қосымша дайындықсыз адамдар жиі дайындайтындығына байланысты, ал бүлінген өнімдер көбінесе ерітінділермен қайтара өңделіп, оны тұздықтармен бүркемелейді.

Тағы бір қауіп бар – суши немесе роллдар қоспаларына байланысты аллергиялық реакция. Ол тағамға, жасанды жағдайда өсірілген балыққа және боялған етке қосылатын бояғыштарда немесе консерванттарда көрінуі мүмкін. Аллергияға бейім және ас қорытуы әлсіз адамдарға, сондай-ақ мектеп жасына дейінгі балаларға мұндай өнімдер ұсынылмайды.

Өзіңізді қауіптен қалай қорғауға болады? Ең алдымен - өнімдерді дайындау, тасымалдау және сақтау кезінде жеке гигиена ережелерін, санитарлық нормалар мен ережелерді қатаң сақтау, дайын тағамды дайындау мен пайдаланудың санитарлық және технологиялық ережелерін сақтау қажет.

Алдын алудың басқа әдістері бар – және олар негізінен тамақтану орындарына қатысты:

- суши мен роллға қызмет көрсететін мейрамханалар мен кафелерді мұқият таңдау, беделді немесе туыстары немесе достары ұсынған сенімді орындарға бару маңызды;

- жеткізу қызметтерін көрсететін мейрамханалар мен кафелерге жүгіну маңызды: себебі өз «бағасын» білетін мекемелердің басшылығы маршруттарды, жеткізу уақытын, курьердің белгілі бір ауданға бақытты болатын тағамдарының қолайлы санын дәл есептейді;

- суши жеткізу қызметіне ерекше назар аудару маңызды;

- өзіңіз немесе компанияда жей алатын роллдар мен сушидің қажетті санына  ғана тапсырыс беріңіз;

- егер өнімде жағымсыз иісі немесе оғаш көрінісі болса, оларды тұтынудан бас тартқан дұрыс;

- тамақ ішер алдында қолыңызды мұқият жуу маңызды;

- егер суши немесе роллдар үйде дайындалса, ингредиенттерді мұқият таңдап, тағамның жарамдылық мерзімін зерттеп, ас үйде тазалықты сақтау керек.