Азық-түлік өнімдерін сақтау және дайындау ережелері сақталмаса, тамақтан улануының себебі болуы мүмкін. Микробтар тамақ өнімдеріне науқастың лас қолдары немесе сырттай сау болып көрінетін инфекция тасымалдаушысы арқылы енуі мүмкін. Әсіресе қоғамдық тамақтандыру, сауда, азық-түлік кәсіпорындарында жұмыс істейтін жұқтырған адамдар қауіпті. Адамның инфекциясы тұрмыстық, тамақ және су жолдарымен жүреді.
Азық-түлікке енгеннен кейін, жедел ішек инфекцияларының қоздырғыштары өнімнің сыртқы түрін, иісін, дәмін өзгертпестен көбейе бастайды. Ұзақ уақыт бойы олар өміршең болып қалады және патогендік қасиеттерін сақтайды, ал кейбір тағамдарда (паста, желе, пісірілген шұжық, сельцер, салаттар, лавр тағамдары, сүт және сүт өнімдері) температура мен сақтау мерзімі бұзылған кезде тез көбейеді.
- өнімдерді (сүт, ет, кілегей) сатып алу кезінде өндірілген күніне және жарамдылық мерзіміне назар аудару керек. Бұл өнімдердің жарамдылық мерзімін сақтай отырып +2 - +6 °C температурада сақтаңыз.
- кездейсоқ адамдардан және белгіленбеген жерлерден (жол бойында, стихиялық базарларда) үйде консервіленген жұмыртқа, саңырауқұлақтарды қоса алғанда, азық-түлік сатып алмаңыз;
- көкөністерді, жемістер мен жидектерді қолданар алдында ағынды сумен жақсылап шайып тастау керек.
- шикі өнімдер мен жартылай фабрикаттар дайын тағамдардан бөлек сақталуы керек. Шикі және дайын тағамдарға арналған бөлек кесу құралдарын, ас үй жабдықтарын (ет тартқышты, пышақтарды, ыдыстарды) жуғыш заттарды қолдана отырып, ыстық суда жуу керек;
- тоңазытқышта ұзақ уақыт сақталатын тамақ өнімдерін қолданар алдында термиялық өңдеуден өткізу қажет.
Суық режимді сақтау микробтардың көбеюін кешіктіреді, ал өнімді сақтау жағдайларын бұзу улану қаупін едәуір арттырады.
Қазір "шетелдегі" тамақ, мысалы, суши, пицца сәнге айналды. Сіз оларды кез-келген мейрамханада, кафеде немесе үйге жеткізуге тапсырыс бере аласыз. Ыңғайлы. Алайда, қауіпті.
Суши көкөністер, күріш, теңіз өнімдері және балық сияқты компоненттерден дайындалады, пісіру және сақтау технологиясы бұзылған жағдайда, ішек инфекциясы мен паразиттерге қауіп төндіреді. Бұл ингредиенттерде микроорганизмдер өте жақсы көбейеді және сақталады, ал термиялық өңдеудің болмауы оларды қауіпті етеді. Кейбір кафелердің, павильондардың және т.б. ас үйлерінде жиі қанағаттанарлықсыз санитарлық жағдайлар орын алуда, өнімді сақтау және қайта өңдеу жағдайлары бұзылған, соның салдарынан қауіпті микробтар белсенді түрде көбейе алады. Адамдар көбінесе сушиді арнайы қосымша оқытусыз дайындайды. Жиі бүлінген өнімдер әртүрлі ерітінділермен реанимацияланады, тұздықтармен өңделеді, бұл инфекция немесе ауыр улану қаупін күрт арттырады.
Улануды болдырмау үшін алдын алу әдістері:
- осы тағамдар ұсынылатын мейрамханалар мен кафелерді мұқият таңдау, беделді мекемелерге бару;
- жеткізу қызметтеріне тапсырыс беру кезінде, сондай-ақ қызмет көрсету нарығында өзін дәлелдеген мейрамханалар мен кафелерге хабарласыңыз, тексерілмеген жеткізушілерден тапсырыс бойынша өнім сатып алмаңыз;
- суши жеткізу қызметіне де назар аударыңыз;
- жағымсыз иісі бар немесе өнімге тән емес сыртқы түрі бар тағамдарды тұтынудан бас тартыңыз;
-үйде пісіру кезінде ингредиенттерді мұқият таңдау, жарамдылық мерзімі және ас үйде тазалықты сақтау туралы есте сақтау қажет.
- тамақ ішер алдында қолыңызды жуыңыз.
Осы қарапайым кеңестерді орындау жедел ішек инфекциясын болдырмауға көмектеседі сондай-ақ Сіздің және жақын адамдарыңыздың денсаулығын сақтайды!