Кеншілер күні, Конституция күні және Білім күні – ел мен біздің өңірді бір аптадан сәл артық күтетін үш мереке. Әрине, облыс орталығында, серіктес қалаларда және басқа да елді мекендерде салтанатты іс-шаралар, жаппай серуендер ұйымдастырылады. Бұл дегеніміз - мерекелік сауда, тапсырыс бойынша азық-түлік жеткізу және кейтеринг қызметтері компанияларға тамақтану өнімдерін ұсыну. Мерекелерді кафелер мен мейрамханаларда да өткізу жоспарлануда.
Халықтың әл – ауқаты, атап айтқанда санитариялық-эпидемиологиялық салауаттылық –Департамент пен аумақтық санэпидбақылау басқармаларының міндеттері тізімінде бірінші орында. Адамдар жааппай болатын объектілерде тамақтан улану мен тағамдық токсикоинфекциялардың, жіті ішек инфекцияларының (оның ішінде сальмонеллездің) профилактикасы маңызды болып қала береді.
Сондықтан, банкеттер мен басқа да мерекелер кезінде саудаға қатысатын кәсіпкерлерге тамақ өнімдерін сату кезінде келесі талаптарды сақтау қажет:
- өнімді сақтау мерзімі мен шарттарын сақтау;
- өнімді сақтау үшін жеткілікті тоңазытқыш жабдықтары болуы керек;
- өнімнің сапасы мен қауіпсіздігін растайтын құжаттарды өзіңізбен бірге алып жүріңіз;
– қажет болған жағдайда (егер ыдыс жууға жағдай болмаса) бір рет қолданылатын ыдыс-аяқ пен асхана аспаптарын, бөлек бөлшектеу тақтайларын, пышақтарды - өнім түрлері бойынша пайдалану;
- ас блогында еңбек етпейтін және медициналық тексеруден өтпеген, сондай-ақ жұмысқа рұқсаты жоқ бөгде адамдарды іске тартпау;
- сатушылар мен қызмет көрсетуші персонал жеке гигиенаны сақтауы және арнайы киім киюі қажет;
- сауда нүктелерінің іргелес аумағын таза ұстау.
Мамандар тұрғындарға келесідей кеңестер береді:
- тамақтанар алдында қолыңызды жуыңыз - бұл улану қаупін айтарлықтай азайтады;
- шикі түрде тұтынылатын тағамдарды - көкөністер мен жемістер жуыңыз;
- шикі сүт пен жұмыртқаны жеуге болмайды;
- жануарлардың немесе құстың етін жемес бұрын, мұқият термиялық өңдеуді жүргізу керек, бұл балық, теңіз өнімдері, жұмыртқаларға да қатысты;
- тез бұзылатын тағамдарды сақтау мерзімі ішінде тоңазытқышта сақтау маңызды. Торттар, кілегейлі торттар, майонез қосылған салаттар, консерванттар жоқ тағамдар мен сусындар бар ашық пакеттер өте тез бұзылады - мысалы, табиғи шырындар;
- ыстық балық немесе ет тағамдарын пісіргеннен кейін көп ұзамай дастарқанға тарту керек және бұзылған тағамдарды тоңазытқыштан тыс жерде сақтамаңыз;
- егер сіз балмұздақ алғыңыз келсе, өндірушінің зауыттық қаптамасына салынған өнімге артықшылық берген жөн;
- қолдан, күмәнді жерлерде тамақ сатып алмаңыз;
- жолға және пикниктерге тез бұзылатын өнімдерді алуға болмайды - мысалы, дайын құс тағамдары, қайнатылған жұмыртқа немесе кремді кондитерлік өнімдер;
- сатып алу кезінде және қолданар алдында өнімнің жарамдылық мерзімін тексеру әрқашан маңызды.