Қант пен тұзды тамаққа тұтынуды азайту пайдасы

Қант пен тұзды тамаққа  тұтынуды азайту пайдасы

Тұз бен қант біздің күнделікті мәзірімізге кірді, бірақ бұл өнімдерді қалыпты мөлшерде тұтыну керек, өйткені олардың артық мөлшері адам денсаулығына зиян тигізеді.

Тұз ағзаға су балансын сақтау, жүйке импульстарының толық берілуі үшін қажет, сонымен қатар бұл өнім релаксация мен бұлшықеттің жиырылу процесіне әсер етеді.

Алайда, тұзды шамадан тыс тұтыну қан қысымының жоғарылауына, жүрек-тамыр ауруларына, бүйрек ауруларына әкеледі және тіпті асқазан қатерлі ісігі мен астмаға әкелуі мүмкін. Жылдар бойы артық пайдаланылған тұз остеопорозға әкелуі мүмкін (омыртқаның қисықтығы және өркештің пайда болуы).    

Тұз ағзадағы суды сақтайды, оның көп мөлшері май тінінде "сақталады", бұл көзішілік қысымның жоғарылауына және катарактаның дамуына әкелуі мүмкін.   Тұз қабылдауды үштен бірге төмендетудің арқасында инсульт пен инфаркттан болатын өлім-жітім 80%-ға азаяды.

Адам үшін физиологиялық норма - күніне 5 г тұз.  Бұл бір шай қасық. Орташа алғанда, адам күніне 9-10 грамм тұз тұтынады.

Тұзды қабылдауды бақылау және тұзды тұтынуды азайтуға көмектесетін қарапайым ережелерді сақтау қажет.        

Адамға натрий мен хлор ғана емес, сонымен қатар магний, темір, кальций, бром, йод, күкірт және т.б. бар тұз қажет, сондықтан тұзды таңдағанда табиғи қоңыр немесе қызыл реңктері бар тазартылмаған тұзға және натрий мен хлордан ғана емес, басқалардан да тұратын табиғи тасқа артықшылық беру керек тұздардың дәмін сақтап, денені қажетті минералдармен қамтамасыз етеді.

Тұздың көп мөлшері бастапқыда жануарлардан алынатын өнімдерде кездеседі - ет, балық, жұмыртқа. Көкөністер мен жемістерде әлдеқайда аз (тек шпинат, балдыркөк, қызыл қырыққабат және қызылша қоспағанда).

Көкөністерге дәм беру үшін лимон шырынын, сарымсақты, жасыл пиязды, сірке суын, желкек, дәмдеуіштер мен шөптерді қолдануға болады. Тамақтану кезінде тағамды тұздамауға тырысыңыз. Әсіресе соя тұздығында тұз көп. Бір ас қасықта 0,9 грамм тұз бар. Төмен тұзды соя соусын сатып алуға тырысыңыз немесе оны сумен сұйылтыңыз. Тұздың ағзаға теріс әсерін бейтараптандыру үшін калий мен магнийге бай тағамдарды (кептірілген өрік, мейіз, қара өрік, банан, күріш, бұршақ, кебек, теңіз балдыры, асқабақ пен зығыр тұқымдары, кешью мен қыша) көп жеңіз.

Пісіру процесіне бірнеше қарапайым өзгерістер енгізу арқылы тұзды тұтынуды 20% төмендетуге болады:

- тағамды піскен соң тұздаңыз, бұл макарон, көкөніс немесе күріш пісіретін суға да қатысты.

- сорпалар дайындау кезінде сорпа текшелерін пайдаланбаңыз (олардың құрамында көп мөлшерде тұз бар).

- ыдысқа дәмдеуіш қоспас бұрын, жапсырманы мұқият оқып шығыңыз. Көптеген дайын дәмдеуіштердің құрамында тұз бар.

- тұздығы жоғары дайын тұздықтардан бас тартыңыз (кетчуп, соя соусы, Француз қышасы және т.б.).

- ас ішетін үстелден тұзды алып тастаңыз. Біраз уақыттан кейін дұрыс әдет пайда болады. Кейбір тағамдар, тіпті ең аз мөлшерде тұз болса да, тұздалған болып көрінеді.

Қант - бұл әртүрлі тағамдарға қосылатын кеңінен қолданылатын өнім. Көптеген адамдардың әр тамағы бұл тәтті қоспасыз болмайды, өйткені көптеген сусындар, кондитерлік өнімдер, кәмпиттер, десерттер тәтті дәмге ие болуы керек.

Бұл өнім тәтті улану болып саналады. Қанттың зияны тазартылған өнімнің көп мөлшерін жегенде көрінеді. Денедегі глюкозаның жоғары концентрациясы қант диабетінің дамуына әкелуі мүмкін. Шамадан артық болған кезде глюкоза майға айналады, нәтижесінде қандағы қант төмендейді, аштық сезімі және тәбет жоғарылайды. Сондықтан біз көп мөлшерде тәттілерді жейміз, бірақ метаболизм бұзылған жағдайда ұйқы безі қанттың барлық мөлшерін бейтараптандыру үшін сонша инсулин шығара алмайды. Бұл глюкозаның жиналуына және қант диабетінің дамуына әкеледі. Егер сіз терапевтік диетаны уақтылы бастамасаңыз, оның салдары өте ауыр.

Тәттілерді теріс пайдалану кезінде органдар тезірек қартаяды, терінің коллагендерінде қанттың жиналуына байланысты бет пен денеде әжімдер ертерек пайда болады, тері серпімділік пен икемділікті жоғалтады. Қандағы қанттың теріс әсері жүрек қызметінің бұзылуымен байланысты. Глюкозаның көптігіне байланысты тиаминнің жетіспеушілігі дамиды, В тобының өмірлік маңызды витаминдері шығарылады. Қант кальцийді ағзадан шығарады, сондықтан тәтті тісте буындар сынғыш болуы мүмкін. Маңызды микроэлементтердің болмауына байланысты рахит және тірек-қимыл жүйесінің басқа аурулары жиі дамиды, метаболизм және тотығу процестері бұзылады. Қант тіс эмалінің коррозиясына және кариестің дамуына ықпал етеді. 

Ересек адам күніне шамамен 60 г қант жей алады, бұл нормадан асып кететіндердің бәрі зиянды. Үйде дайындалған тәттілерді дайындауға арналған рецептте сіз ұсынылған қант мөлшерінің жартысын қолдана немесе оны балмен алмастыра аласыз.

Қантты сусындарды тұтынуды азайту, егер олар "қант қосылмаған" болса да, ағзаға қант сияқты әсер ету механизмі бар жасанды қоспаларды қолдану арқылы жасалады. Мамандар қанттан, яғни көмірсулардан толық бас тартуға шақырмайды.                     

Қандағы қант деңгейі қалыпты болуы үшін Сіз белсенді болып, спортпен шұғылдануыңыз керек, үнемі жеңіл жаттығулар жасап, таза ауада жүру керек. Қанттан бас тарту - бұл жас және әдемі көрінудің қарапайым тәсілі.

Тұз бен қанттың көп мөлшерін жеу денсаулыққа зиян тигізеді және осы пайдалы кеңестерді қолдана отырып, дұрыс тамақтану жолын бастауға кеңес береміз.