Тамақтан улану: белгілері және оның алдын алу

Тамақтан улану: белгілері және оның алдын алу

Тамақтан улану – бұл асқазан-ішек жолдарына тамақпен немесе сусындармен бірге зиянды бактериялардың түсуінен ішкі органдардың жұмысының бұзылуы. Құрамында агрессиялы химиялық заттары бар немесе бактериялары бар тамақты ішкеннен кейін, токсиндер қан құрамына ақырын сіңіп, улану тудырады.Улану көбінесе мерзімі өтіп кеткен, өмір сүру деңгейі бактерияға ұшыраған, сондай-ақ химиялық заттармен бүлінген азық-түлікті қолданғанда пайда болады.

 

Тамақтан уланудың себептері:

- Жеке гигиена ережелерін бұзу.

- Ластанған тамақты, ластанған сумен өңделген тағамдарды жеу.

- Тамақты дұрыс сақтамау.

- Жеткіліксіз термиялық өңдеу .

- Улы өсімдіктерді, саңырауқұлақтарды жеу.

 

Тамақтан уланудың негізгі белгілері

Тамақтан уланудың алғашқы белгілері ластанған суды, бүлінген тағамдарды тұтынғаннан кейін немесе біраз уақыттан кейін бірден пайда болуы мүмкін. Токсиндер алдымен ішекке енеді, содан кейін шырышты қабаттар арқылы жүйелік қанға енеді-тән клиникалық көріністер дамиды:

 - Іштің өтуі, құсу, жүрек айну.

- Еңбекке қабілеттіліктің төмендеуі, әлсіздік.

- Терінің бозаруы.

- Тыныс алу, жүрек соғу жиілігінің жоғарылауы.

- Қан қысымның төмендеуі.

- Іштің ауыруы.

- Дене температурасының жоғарылауы.

 

Тамақтан уланудың алдын алу мақсатында оңтүстік мегаполистің санитарлық дәрігерлері мыналарды ұсынады:

  • белгіленбеген сауда орындарында немесе тексерілмеген онлайн-сатушылар арқылы тамақ өнімдерін, әсіресе маринадтарды сатып алмау;
  • қауіпсіз тамақ өнімдерін таңдаңыз-азық-түлік сатып алғанда, қаптаманың тұтастығына, шығарылған күніне, жарамдылық мерзіміне және сақтау шарттарына назар аударыңыз;
  • жеке гигиенаны сақтау, дәретханаға барғаннан кейін және тамақтанар алдында қолыңызды сабынмен мұқият жуу;
  • жабдықтардың, ас үй жабдықтарының, үй-жайлардың тазалығын бақылау;
  • шикі тағамдар мен дайын тағамдарды бөлек сақтау, оларды өңдеу үшін жеке пышақтар мен кесу тақталарын қолдану;
  • көкөністерді, жемістерді, жидектерді ағынды су астында қолданар алдында мұқият жуыңыз;
  • өндіруші (дайындаушы)белгілеген тамақ өнімдерін сақтау мерзімдерін сақтау; - жаңа піскен тағамды тұтыну;
  • дұрыс температуралық режимді сақтау және етті, құсты, жұмыртқаны, теңіз өнімдерін қуыру, қайнату кезінде пісіру үшін қажетті уақытты сақтау өте маңызды - бұл термиялық өңдеу патогендерді "өлтіреді" және олардың токсиндерінің жойылуын қамтамасыз етеді;
  • тағамды жәндіктерден, кеміргіштерден және басқа жануарлардан қорғау;
  • сапалы, таза суды пайдалану.

 

Осы ұсыныстарды орындау тамақтан уланумен байланысты қиындықтардан аулақ болуға көмектеседі. Өзіңізге және жақындарыңызға қамқор болыңыз!