Көктемгі мерекелер қарсаңында тамақтан уланудың алдын алу бойынша санитариялық дәрігерлердің ұсыныстары

Көктемгі мерекелер қарсаңында тамақтан уланудың алдын алу бойынша санитариялық дәрігерлердің ұсыныстары

Биылғы көктемгі мерекелер қасиетті Рамазан айының басталуымен сәйкес келеді, бұл көптеген қала тұрғындары үшін қос мереке.

 

Мерекелік дастарханға әр үй шаруасындағы әйел ерекше тағам дайындауға тырысады, оның ішінде көп компонентті салаттар, кілегей қосылған тәтті кондитерлік өнімдер немесе әртүрлі қоспалар, ет, балық тағамдары және тағы басқалар. Әрине, егер сіз тамақ дайындаудың рецепті мен технологиясын ұстанатын болсаңыз, сондай-ақ сақтау шарттары мен мерзімін сақтасаңыз, тым жақсы, өйткені егер айтылғандардың шамалы бұзылса, тамақтан улану немесе өткір ішек инфекцияларының үлкен қаупі бар.

 

Сондықтан, мерекелік отырыс отбасыңыздың және қонақтардың денсаулығына байланысты мәселелерді тудырмас үшін, үй шаруасындағы әйелдерге келесі 6 алтын ережені ұстануға кеңес береміз:

1) әрқашан дайын өнімді шикі тағамнан бөліңіз!

Сатып алу кезінде - бөлек орау, сақтау кезінде-тоңазытқыштың сөрелерінде бөлек сақтау, кесу кезінде-кесу құралдарын (пышақтар, тақталар және т. б.) бөлек пайдалану және т. б.;

2) әрқашан таңбалауды оқыңыз және қаптаманың тұтастығын тексеріңіз! Сондықтан, мерекелік мереке үй шаруашылықтары мен қонақтардың денсаулығына байланысты проблемаларды тудырмас үшін, үй шаруасындағы әйелдерге келесі 6 алтын ережені ұстануға кеңес береміз:

1) әрқашан дайын өнімді шикі тағамнан бөліңіз! Сатып алу кезінде - бөлек орау, сақтау кезінде-тоңазытқыштың сөрелерінде бөлек сақтау, кесу кезінде-кесу құралдарын (пышақтар, тақталар және т. б.) бөлек пайдалану және т. б.;

2) әрқашан таңбалауды үйреніңіз және қаптаманың тұтастығын тексеріңіз! жарамдылық мерзімі өткен, тұтастығы бұзылған немесе қаптамасы бүлінген (ойықтар, жарықтар, тоттар, бомбаж және т.б.) өнімдерді сатып алмаңыз және тамақ дайындау үшін пайдаланбаңыз. Дүкенде өнімді сақтау шарттарына назар аударыңыз, егер таңбалауда көрсетілген сақтау шарттары сақталмаса, сатып алудан бас тартыңыз. Өнімнің құрамын мұқият зерттеңіз, мүмкін құрамда сіздің бала-шағаңызға қарсы көрсетілген аллергендер болуы мүмкін. Пісіру және пайдалану нұсқауларын зерттеңіз. Өйткені қаптаманы ашқаннан кейін көптеген өнімдердің белгілі бір пайдалану мерзімі мен сақтау шарттары бар;

3) әрқашан белгіленген сауда орындарынан сатып алыңыз. Біріншіден, қолданыстағы талаптарға сәйкес мұндай сауда орындарында тамақ өнімдерін қабылдауды, сақтауды, өткізу шарттарын өз бақылауы көзделуі тиіс. Сондықтан, үйден немесе стихиялық сауда орындарынан сауда жасайтын бейтаныс адамдардан тамақ өнімдерін сатып алмаңыз;

4) ас үйді әрқашан таза ұстаңыз. Қалдықтарды уақтылы тазалап, қоқысты шығарыңыз. Ас үй ыдыстарын, пешті, кесу және асхана үстелдерінің бетін, ыдыс-аяқ жуатын шұңғылшаны, ас үй жабдықтарын таза ұстау керек, жуу кезінде жуғыш заттарды қолданыңыз. Кранды үнемі тазалаңыз. Сіздің кран шын мәнінде бактериялардың тіршілік ортасы болып табылады. Суды қосқан сайын, оны майлы, лас қолдарыңызбен ұстасаңыз, оған микробтарды тасымалдайсыз. Қолыңызды жуған кезде араластырғыштағы суды өшіргенде, микробтардың бір бөлігі араластырғыштан қолыңызға қайта түседі. Оны таза ұстаңыз немесе одан да жақсы: контактісіз немесе гибридті араластырғышқа ақша аямаңыз, бұл сізді бұл мәселеден біржола құтқарады. Ас үй шүберектері мен ыдыс жууға арналған губкаларды жиі ауыстырыңыз. Таза ас үй жәндіктер мен кеміргіштерді тартпайды, өйткені олардың болуы әрқашан тамақ өнімдерінің микробтарымен қайталама ластану қаупін тудырады;

5) әрқашан пісіру технологиясын ұстаныңыз және тағамдардың рецептурасын сақтаңыз. Ет пен балықты жібітуді тоңазытқышта немесе толығымен суық судың астында өткізіңіз. Ешқандай жағдайда бөлме температурасында немесе ыстық суда жібітуге болмайды, өйткені температураның күрт өзгеруі еттің дәміне ғана емес, оның қауіпсіздігіне де әсер етеді. Ет жылы жағдайда барлық бактериялар мен микроорганизмдер үшін тамаша ортаға айналады. Жемістер мен көкөністер, шөптерді қолданар алдында сірке суымен қышқылдандырылған суға салып қою керек (алма сірке суымен де жасауға болады, 1 литр суға 3-4 ас қасық), содан кейін ағынды сумен шайыңыз. Шикі жұмыртқаны қолданар алдында ағынды сумен және жуғыш затпен шайыңыз. Патогендердің өлуін немесе олардың токсиндерінің жойылуын қамтамасыз ететін тағамды мұқият аспаздық термиялық өңдеуді жүзеге асырыңыз. Тамақты тек жеткілікті мөлшерде және қонақтар келген кезде дайындауды әдетке айналдырыңыз. Дайын тағамды екі сағаттан кешіктірмей тұтыныңыз, егер оны кейінірек қолдансаңыз, оны қайтадан термиялық өңдеуден өткізіңіз;

6) әрқашан жеке гигиена ережелерін сақтаңыз. Пісіру кезінде әрқашан сақиналарды алып тастап, қолыңызды мұқият жуыңыз. Пісірудің бір кезеңінен екінші кезеңіне өтіп, қолыңызды жуыңыз. Бұл сіздің әдетіңізге айналсын. Сіздің қолыңызда көптеген микробтар бар, олар тағамға оңай енеді. Өзіңізді және үйдегілерді сөмкелерді үстелге қою, кілттерді, әмиянды, ұялы телефонды үстелге қалдыру әдеттерінен арылтыңыз. Әсіресе ұялы телефонмен үстелге отырып және оны үстелге қоюды. Есіңізде болсын ұялы телефон иесімен бірге барлық жерде бірге жүреді, мүмкін әдеті болса, тіпті дәретханада. Пісіру кезінде шашты жабу үшін шарфтарды немесе торларды қолданыңыз.


Аталған алтын ережелер сізді шебер және қонақжай үй иесі ретінде беделіңізді сақтай отырып, көптеген мәселелерден қорғайды. Қауіпсіз мереке Сізге байланысты екенін ұмытпаңыз!

 

Тамақтан уланудың алғашқы белгілері пайда болған кезде дереу дәрігерге хабарласыңыз!