Тазартылған қант – ақ у!

Тазартылған қант – ақ у!

Қант (сахароза) – негізінен қант қамысы немесе қант қызылшасы шырынынан бөлінетін тәтті кристалды зат. Таза (тазартылған) түрінде қант ақ, ал оның кристалдары түссіз. Оның көптеген сорттарының қоңыр түсі әртүрлі мөлшерде меласса – кристалдарды қоршап тұрған қоюландырылған өсімдік шырынын қоспасымен түсіндіріледі. Қант – жоғары калориялы тағам; оның энергетикалық құндылығы шамамен 100 г үшін 400 ккал. Ол оңай қорытылады және ағзаға оңай сіңеді, яғни бұл жеткілікті шоғырланған және тез жұмылдырылатын энергия көзі.

 

Тазартылған қант - бұл таза сахарозаны «қантсыз» (сірне, инверттелген қант, минералды тұздар, витаминдер, шайыр тәрізді заттар, меласса) тазартудың және кристалданудың көптеген кезеңдерінен өткен қант. Нәтижесінде ақ қант кристалдары минералдар мен дәрумендерден айырылады.

 

Ақ тазартылған қанттың құрамында бірде-бір пайдалы зат жоқ. Тазартылған ақ қант зиянды заттарды (әк, фосфор қышқылының тұздары, қалайы тұздары және т.б.) пайдаланып күрделі химиялық процестер арқылы өндіріледі. Химиялық жолмен тазартылады және ағартылады. Нәтижесінде «өлі», жартылай синтетикалық өнім пайда болады, ол пайдалы заттарды алып қана қоймайды, сонымен қатар біздің денемізге зиян тигізеді. Артық қант семіздіктің, қант диабетінің дамуына ықпал етеді, жүрек-қан тамырлары ауруларының қаупін арттырады, тері мен тістердің күйіне теріс әсер етеді, тісжегі тудырады. Тазартылған қант біздің ағзамыздағы әрбір безге теріс әсер етеді. Қант пен ауру арасындағы байланыс он жылдан астам уақыт бойы белгілі болды және соңғы жылдары қант жақынырақ талдауға ұшырады, өйткені ғалымдардың пікірінше, жүрек ауруы, 2 типті қант диабеті және бауыр аурулары сияқты көптеген созылмалы аурулар біздің тазартылған қантты тәуелді және бақылаусыз тұтынуымызға байланысты болуы мүмкін. Тазартылған қант ағзадағы дәрумендер мен минералдардың, әсіресе кальций, хром және Е дәруменінің теңгерімсіздігін тудыруы мүмкін. Тазартылған қант ағзада сақталған дәрумендер мен минералдардың қорын шайып тастайды және бұл қоректік заттардың сарқылуы тіндердің қалпына келуіне жол бермейді. Қант сонымен қатар ағзадағы қышқылдықты арттырады және бұл қышқыл күйді бейтараптандыру үшін дене сүйектер мен тістерден кальцийді шайып, оларды әлсіз және азғындауына бейім етеді. Қантқа деген құштарлық қанттың инсулин энергиясына айналуы нәтижесінде пайда болады және оның артық мөлшері май түрінде сақталады. Қан ағымында қант деңгейі төмендегеннен кейін, ми рецепторлары сіз не жегіңіз келетінін білдіреді, ал қантты тағамдар әрдайым адамдар тамақ ішуді таңдаған алғашқы тамақ көзі болып табылады.

 

Айта кету керек, глюкозаның артық болуы да, жетіспеуі де қажет емес, өйткені ол организм үшін негізгі энергия көзі болып табылады.

 

ДДҰ қантты 25г немесе 6г шай қасықтан аспайтын мөлшерде қолдануды ұсынады (және бұл табиғи қанттарды ескере отырып). Ал таза түрінде қант күніне 2 шай қасықтан артық емес ұсынылады. 3 жасқа дейінгі балалар мен 60 жастан асқан адамдар қосылған қанттан мүлдем бас тартуы керек.

 

 

Тұтынуды қалай шектеуге болады?

Кәдімгі тәттілерді сау тәттілермен алмастыру арқылы қарапайым қанттарды тұтынуды шектеуге болады. Бұл, біріншіден, жаңа піскен жемістер, сонымен қатар кептірілген жемістер, табиғи мармелад және пастила, зефир, бал, ащы шоколад.

 

Өнімдердің құрамын мұқият оқып шығуды ұмытпаңыз, құрамдағы қант көбінесе фруктоза, глюкоза, сахароза, мальтоза және т. б. сияқты атаулармен аталады.

 

«Sugarfree» («қантсыз») жазуларына алданбаңыз, өйткені мұндай өнімдерде қанттың орнына қант алмастырғыштар жиі кездеседі.