Шұжықты қалай таңдауға болады?

Шұжықты қалай таңдауға болады?

Ет турамасынан, субөнімнен, май, дәмдеуіштерден жасалған, термиялық өңдеуден өткен және тұтынуға толық дайын болған өнімдер шұжық деп аталады.

Шұжық өнімдерінің сапасын органолептикалық әдіспен сыртқы түріне, бөлкенің кесілген етінің түріне, ет турамасының консистенциясына, иісі мен дәміне қарай, сонымен қатар ылғалдылығы, тұзы, крахмал және нитрит құрамын химиялық зерттеу арқылы анықтауға болады.

Бүгінгі таңда дүкен сөрелерінде пісірілген шұжықтардың кең ассортименті ұсынылған, олардың барлығы әртүрлі пішінге, түске және иіске ие. Шұжық өнімін таңдағанда, негізінен шұжықтың түсіне назар аударған жөн. Сапалы шұжық ақшыл қызғылт реңкке ие болады, егер сатып алушының алдында сұр немесе қызғылт шұжық болса, бұл өндірушілердің бояғыштарды қолданғанын көрсетеді. Сонымен қатар, өнімде бояғыштардың бар-жоғын тексеру үшін сіз майлықты алып, оны спиртпен ылғалдандырып, шұжықтың бетін сүртуіңіз керек. Сапасыз шұжық майлықты белгілі бір түске бояйды.

Әрі қарай, шұжықтың тығыздығын бағалау керек, ол тығыз болуы керек, бірақ ешқандай жағдайда жұмсақ болмау керек. Мұны тексеру мақсатында саусағыңызбен шұжықтың бетін басу керек және ол бірден бастапқы күйіне оралуы керек.

Шұжық өнімінде ешқандай жылтыр немесе май болмауы керек, бұл шұжықтың жарамдылық мерзімі өткенін немесе немесе сақтау шарттарын сақтамайтынын көрсетеді.

Шұжықтың жағымды иісі болуы керек, егер ерекше емес, жағымсыз немесе өткір иіс сезілсе, онда мұндай өнімді сатып алудан бас тартқан дұрыс.

Егер сіз табиғи өнімдерді қаласаңыз-шұжық өнімдері «ет дәмімен», «құрамында ет бар» және т. б. жазулар құрамында белгіленбеуі керек. Таңбалауды зерттеңіз, егер құрамында бояғыштар мен тағамдық қоспалар көп болса, онда мұндай шұжықты сатып алудан бас тартқан дұрыс. Сондай ақ таңбалауда келесі ақпарат болуы керек:

- өнімнің атауы;

- ақпарат дайындаушы кәсіпорынның атауы немесе оның тауар белгісі;

- таза және ыдыстың салмағы;

- өндірілген күні, жарамдылық мерзімі және сақтау шарттары;

- стандарттың немесе техникалық шарттардың атауы.

Үйде өнімнің сапасын да тексеруге болады. Шындығында, жосықсыз өндірушілер ет турамасы жұмсақ және тығыз болуы үшін оған көп мөлшерде крахмал қосады. Бұл химиялық заттың шұжық құрамының қандай екенін тексеру үшін сізге дәріхана йодын өнімнің бір бөлігіне тамызу керек. Егер крахмал болса, беті бірден көк реңкке ие болады.

Барлық пісірілген шұжық әуесқойлары үшін ең маңызды ереже, есіңізде болсын, шұжық еттің бір килограмынан арзан бола алмайды.

Сапалы шұжық сатып алғанда, сіз өзіңіздің және жақындарыңыздың денсаулығы үшін тыныш бола аласыз.