Қала азаматтары үй жағдайындағы консервацияны дайындаған кезде, бұл көбінесе өлімге әкелетін аурудың - ботулизмнің себебі болып табылатын үй дайындамалары екенін есте ұстауы керек. Ботулизм қоздырғыштары оттегі болмаған кезде ғана өмір сүреді. Сондықтан ботулизм көбінесе герметикалық жабық консервілерді, маринадталған қиярды және үйдегі түтіндетуді қолданғаннан кейін ауырады, онда ауа өнімнің қалыңдығына енбейді және аурудың қоздырғышын сақтау үшін қолайлы жағдайлар жасалады. Сонымен қатар, өнімдердің сыртқы түрі, дәмі мен иісі өзгермейді, консервілердің ісінуі байқалуы мүмкін.
Консервілерді тұтыну кезінде уланудың алдын алу үшін оңтүстік мегаполистің санитариялық дәрігерлері келесі ережелерді сақтауды ұсынады:
- нарықта және кездейсоқ адамдардан герметикалық жабық банктерде үйдегі консервілеу өнімдерін сатып алуға болмайды.
- үйде сүрлейтін өнімдерді кездейсоқ адамдардан сатып алуға болмайды: үлкен сан еті, балық;
- үйде саңырауқұлақтар, ет, балық, сәбіз, қызылша, портулак және аскөк герметикалық жабық банкаларда консервілерді дайындауға болмайды. Бұл өнімдерді топырақтың ұсақ бөлшектерінен және ботулизм қоздырғыштарының спораларынан жуу қиын;
- бүліну және шірік белгілері бар тағамдарды сақтауға болмайды;
- жалпы қабылданған пісіру технологиясын бұзуға болмайды: тұз, сірке суын азайту, термиялық өңдеу уақытын қысқарту;
- ісінген банкалардан консервілерді тамаққа қолдануға болмайды.
Аздап қышқыл үй консервілері, герметикалық оралған, әсіресе көкөніс қоспасынан тұратын көкөніс дайындамалары ерекше қауіп төндіреді, бұл цуккини кәді қоспасы мен баклажан уылдырығы және қыста банкалардағы көкөніс салаттары. Бұл дайындамалар арнайы термиялық өңдеуден өтуі керек.
Осыған байланысты, үйдегі консервілерді тек тоңазытқышта немесе жертөледе сақтаңыз, консервілерді жемес бұрын жеткілікті температурада өңдеңіз, 15-20 минут ішінде. Егер консервілерде токсин пайда болса, қайнату оны бұзады. Балалар әсіресе ботулинум токсиніне сезімтал. Оларға үйде дайындалған консервілерді алдын ала термиялық өңдеуден кейін ғана беруге болады.