Сүт және сүт өнімдерін таңдау бойынша санитариялық дәрігерлердің кеңестері

Сүт және сүт өнімдерін таңдау бойынша санитариялық дәрігерлердің кеңестері

Сүт - дәрумендер мен минералдардың, әсіресе ақуыз мен кальцийдің маңызды көзі болып табылатын әмбебап тамақ өнімі. Сүт өнімдері тамақтанудың негізі болып табылады және өмірдің алғашқы күндерінен бастап адаммен танысады. Академик Павлов сүтті «табиғаттың өзі дайындаған, жеңіл сіңімділігі мен құндылығымен ерекшеленетін» тағамға жатқызған. Сондықтан, сүт өнімдері барынша пайда әкелу үшін, өнімнің осы түрін таңдауға барынша мұқият қарау керек.

Маңызды! Сүт немесе сүт өнімдерінің басқа түрін сатып алмас бұрын, санитариялық дәрігерлер қаптаманы мұқият зерттеуді ұсынады. Онда келесі ақпарат болуы керек:

  • Сүт немесе сүт өнімдерінің атауы.
  • Өнім дайындаушының атауы мен орналасқан жері-өнімнің шыққан елін немесе орнын қоса алғанда, заңды мекенжайы. Сондай-ақ қаптамада Кеден одағы аумағында тұтынушылардан наразылықтарды қабылдауға дайындаушы уәкілеттік берген ұйымның атауы болуы тиіс.
  • Бар болған жағдайда, тауар белгісі (маркасы).
  • Таза Масса.
  • Құрамына кіретін компоненттері бар өнімнің құрамы.
  • Майдың массалық үлесі пайызбен көрсетіледі. Сүтті, ірімшікті, ірімшік өнімдерін, өңделген ірімшіктерді, өңделген ірімшік өнімдерін қоспағанда. Сондай-ақ, ірімшік, ірімшік өнімдері, өңделген ірімшіктер, өңделген ірімшік өнімдеріне арналған қаптамада құрғақ заттағы майдың массалық үлесі (пайызбен) көрсетілуі керек.
  • Құрамында сүт бар өнімдердің қаптамасында сүт майының массалық үлесі (май фазасына пайызбен) көрсетіледі.
  • Дайын ашытылған сүт немесе ашытылған өнімде микроорганизмдердің (сүт қышқылы, бифидобактериялар және басқа пробиотикалық микроорганизмдер, сондай — ақ ашытқы-1 г өнімде колония құрайтын бірліктер (КҚБ) болуы тиіс.
  • Дайын байытылған өнімде микро - және макроэлементтердің, дәрумендердің, өнімді байыту үшін пайдаланылатын басқа да заттардың болуы, сондай-ақ өнімге қосылған заттар мөлшерінің оларды тұтынудың тәуліктік дозасына қатынасын және өнімді пайдалану ерекшеліктерін көрсету тиіс.
  • Өнімнің жарамдылық мерзімі

Сонымен қатар, сүт өнімдерін сатып алу кезінде өндіруші заттаңбада мәлімдеген сақтау шарттарын міндетті түрде сақтау қажет.

Сүт құрамында кальций, калий, магний, фосфор, К2 дәрумені бар, олар сүйек тініндегі минералды зат алмасуды қалыпқа келтіреді және остеопороз мен сыну қаупін азайтады. Остеопороз әйелдердің шамамен 30% - ына және 50 жастан асқан ерлердің 8% - ына әсер етеді. Бұл адамдар тобына сүтті тұрақты негізде қабылдау ұсынылады (күніне 1-2 кесе).

Сонымен қатар, сүт және төмен калориялы сүт өнімдері 2 типті қант диабетінің, семіздіктің даму қаупін азайтады, салмақ жоғалтуға ықпал етеді, демек жүрек-тамыр және тірек-қимыл жүйесінің жұмысын жақсартады.

Сүттің зияны туралы есептер орта есеппен планетаның әрбір төртінші тұрғыны лактозаға төзбеушіліктің белгілі бір деңгейіне ие болуымен байланысты. Осыған байланысты азаматтардың кейбір санаттары өнімді диетадан шектеуі немесе толығымен алып тастауы керек.

Сүт сауу кезінде әр түрлі микроорганизмдер сүтке енуі мүмкін екенін есте ұстаған жөн, сондықтан өнеркәсіптік кәсіпорындарда сүт сатылымға шығар алдында пастерленеді. Бірақ, егер сіз үй сүтін жақсы көретін болсаңыз және ферма базарларында сатып алсаңыз, онда өнімнің қауіпсіздігі туралы қажетті құжаттарды сұраудан ешқашан тартынбаңыз: санитарлық кітап, сауда жасауға рұқсат, өнімді жеткізуші туралы құжаттар, өнімді сақтау мерзімі бар қағаздар және т.б. , өйткені сіздің денсаулығыңыз маңызды.

Сондай-ақ, шикі сүтті қолданар алдында қайнату керек, өйткені аусыл немесе бруцеллез сияқты көптеген аурулар өңделмеген немесе шикі сүт арқылы беріледі.

Сонымен қатар, базарларда кездейсоқ адамдардан сүт сатып алмағаныңыз жөн! Себебі сіз бұл адамның сиыры немен ауырғанын, оны қалай емдегенін, сондай-ақ сутті сауу кезінде санитариялық нормалардың қаншалықты сақталғанын ешқашан біле алмайсыз.