Ерте бақша дақылдарының қауіптілігі

Ерте бақша дақылдарының қауіптілігі

Өнім қауіпсіздігіне мониторинг жүргізу шеңберінде ағымдағы жылдың 5 айында Алматы қаласының аудандық санитариялық-эпидемиологиялық бақылау басқармалары Алматы қаласының сауда желілерінде нитраттардың құрамын зертханалық зерттеуге 6 бақша дақылдарының сынамасын (құлпынай, қияр, қызанақ, қырыққабат) іріктеп алды. Бүгінгі таңда зерттелген бақша дақылдарында  нитрат нормасынан асып кету тіркелген жоқ, олардың барлығы қауіпсіздік көрсеткіштеріне сәйкес келеді.

 Алғашқы қарбыз сатылымда пайда болды. Сатып алуға асықпаңыз! Маусым мен шілде айының басында жол бойында сатылатын қарбыздар, әдетте, табиғи емес жылыжай жағдайында өсіріледі. Олардың құрамында нитраттар, бояғыштар болуы мүмкін. «Пленка астында» піскен қарбыздың дәмі мен пайдасы далалық піскен қарбыздан әлдеқайда төмен екенін айтпағанда. Әрине, барлық жылыжай қарбыздары зиянды емес. Олардағы зиянды заттардың болуы, демек денсаулыққа қауіпті, әр жағдайда зертханалық тексеруді бағалауға болады. Бақша дақылдарын сатудың стихиялық нүктелерінен айырмашылығы, базарлар мен сауда желілерінде осындай бақылау жүргізілуде.

Жылыжай жидектерін өсіру кезінде минералды тыңайтқыштар көбірек қолданылады. Бұл нитраттардың шамадан тыс жиналуына және қарбыздың улануына әкелуі мүмкін. Бақша дақылдарындағы нитраттардың рұқсат етілген деңгейі-60 мг/кг. Бұл дәмді жидекті өсіру оңай емес. Қарбыз температура, ылғалдылық және топырақ құнарлылығының өзгеруіне өте сезімтал. Ашық жерде бақша дақылдарының өсіру кезінде әртүрлі пестицидтер (пестицидтер) қолданылады.

Бақша дақылдарын өсіруге арналған егістіктерді өңдейтін пестицидтердің көптеген түрлері бар. Қарбыз олардың өсуі мен пісуі кезінде гербицидтермен, фунгицидтермен және инсектицидтермен өңделеді. Олардың барлығы адам ағзасына әсер ете алады, жалпы әлсіздік, бас айналу, бас ауруы, интоксикация белгілері (жүрек айну, құсу). Егер осы химиялық қосылыстармен ұзақ уақыт ағзаға әсер етсе, эндокриндік жүйенің, жүрек-тамыр және тыныс алудың бұзылуы мүмкін. Нағыз піскен қарбыз біздің нарықтарымызға тамыздың екінші жартысында келеді. Содан кейін сіз пестицидтердің әсерінен қорықпай, оның дәмін денсаулыққа пайдалы ләззат алсаңыз болады.

Жол жиектерінде және белгіленбеген сауда орындарында қарбыз сатып алуға қатаң тыйым салынады. Өйткені, олар шаң мен басқа да зиянды заттарды жақсы сіңіреді. Сіз сапасы туралы құжаты бар, бірақ денсаулыққа қауіпті заттары бар керемет қарбыз сатып алу қаупін тудырасыз.

Микробтар- қарбызда да, оның бетінде де болатын қауіп . Жидек жерде піседі, содан кейін тасымалданады, сақталады — және мұның бәрі стерильді жағдайда болмайды. Егер тиеу-түсіру кезінде қарбыз жарылып кетсе, онда ағып жатқан шырын әртүрлі инфекциялардың тасымалдаушыларын ғана емес, сонымен қатар микроорганизмдердің кең спектрі үшін керемет өсіру алаңына айналады.

Сатушылардың кең таралған әдісі: қарбыздың піскенін дәлелдеу үшін одан кішкене бөлігін кесіп, сатып алушыға көрсетіп, оны кескен жеріне салады бұл зарарсыздықтың бұзылуы болып саналады. Біріншіден, пышақпен не кесілгені және оны бір кездері жуғаны белгісіз. Екіншіден, қарбыздың ішінде қоздырғыштар болмаса да, қазір олар сол жерде пайда болады деп айтуға болады. Сондықтан, тұрғындардың денсаулығына қамқорлық жасай отырып, санитариялық дәрігерлер кесіліп сатылатын қарбыз алудан аулақ болуды ұсынады. Сондай-ақ, қолданар алдында оны мұқият жуу керек, тіпті сабынмен де жууға болады. Кесілген бақша дақылдарын тоңазытқышта, таза жабық сыйымдылықта, шикі өнімнен бөлек сақтау қажет.

Өз денсаулығыңызды және жақындарыңыздың денсаулығын сақтаңыз!