Пестицидтер - ауыл шаруашылығында зиянкестерден (жәндіктер, кеміргіштер) және әртүрлі аурулардан өсімдіктерді қорғау үшін кеңінен қолданылатын химиялық зат. Себу барысында біркелкі емес шашыратылатыны түсінікті, нәтижесінде ол бір өсімдікте артық, ал екіншісінде болмауы мүмкін.
Нитраттар туралы айтқанда, біз көкөністерді жиі еске аламыз. Пестицидтер көбінесе жеміс өсіруде қолданылады, ал оларды қоңыржай климат жағдайында өсетін жемістерінен табу ықтималдығы субтропикалық климатқа қарағанда әлдеқайда көп.
Азық-түлік өнімдеріндегі пестицидтер денсаулыққа зиян тигізуі мүмкін екенін түсіну керек, сондықтан олардың таңдаған кезде ұқыпты болу керек. Сапалы, экологиялық таза өнімді базарда да, дүкенде де сатып алуға болады.
Супермаркетке қарағанда, нарықта жеке меншік иесінен азық - түлікті сатып алу қауіпсіз деген жалпы қате түсінік болып таблады. Шын мәнінде, жеке кәсіпкер химиялық заттарды ірі фермалардан кем емес дәрежеде қолдана алады. Оның жауапкершілігі аз, өйткені нарықта сапаны мұқият бақылау жүргізілмейді. Үлкен дүкендерде, супермаркеттерде, әдетте, бақылау әлдеқайда жиі және мұқият жүргізіледі.
Екінші жағынан, базарларда жемістер мен көкөністерді таңдауы әлдеқайда жоғары, сондықтан бұл сату орындарын жоққа шығармау керек – адал, сенімді сатушыларды табуға тырысыңыз. Ең алдымен, алма, шабдалы, құлпынай, балдыркөк, көкжидек, қырыққабат, қоңыр бұрыш, шпинат, жүзім, картоп және басқа да танымал тағамдарды сатып алғанда абай болыңыз.
Пестицидтердің өнімдерде болуын сыртқы түрі бойынша анықтау қиын. Жәндіктер айналасында ұшып жұретін жемістер мен көкөністердің құрамында химиялық заттар болуы мүмкін. Өйткені, жәндіктердің белгілі бір түрлерін жоятын нақты пестицидтерді қолдануға болады.
Жемістің құрттауы - бұл табиғи өнімнің тағы бір белгісі, бірақ бұл да кепілдік емес. Өйткені құрт өсімдікті бүркүге дейін түсуі әбден мүмкін. Бұлай жасауғв, әрине, тыйым салынады, өйткені құрт пісіп жетілудің соңғы кезеңінде пайда болады. Егер пестицидтермен бүркуі қолданылған болса, онда оның барлық нормалар мен талаптарға сәйкес жүргізілуі өте маңызды, бастысы – уақытында және қалыпты мөлшерде.
Ең пайдалы тамақ өнімдері табиғи, химиялық заттарсыз өсетінін ұмытпаңыз. Пестицидтер уақытында және дұрыс қолданылса да, өкінішке орай, олардың іздерінің де зиянсыздығын ешкім дәлелдеген жоқ. Ғалымдар иммунитетті төмендетеді және ағзада жиналуы мүмкін деп болжамдайды
Азық-түлік өнімдеріндегі пестицидтердің құрамын азайту үшін өнімдерді мұқият және сапалы жуып, беттерін (қабығы, қабығы, жапырақтары және т.б.) тазартып, термиялық өңдеуден өткізу жөн.
Алматы қаласының санитариялық-эпидемиологиялық бақылау департаменті тамақтану объектілерін бақылау және қадағалау бөлімінің мамандары және ҚР ДСМ Санитариялық-эпидемиологиялық бақылау комитеті «Ұлттық сараптама орталығы» ШЖҚ РМК Алматы қаласы бойынша филиалы мамандарының қатысуымен «Қауіпсіз тағам таңда», «Тамақ сапасы» атты тақырыбтарда супермаркеттер мен базарларында түрлі акциялар өткізілді, онда зертхана мамандары шұғыл түрде тексеру жүргізіп, тұтынушыларға нәтижесін жариялап береді.
Денсаулығыңыздың арашасы-тек өзіңіз екенін ұмытпаңыз!
Дендерініз сау болсын!