Ботулизм

Ботулизм

Ботулизм адам ағзасына ботулотоксиннің түсуі нәтижесінде дамитын жіті тағамдық токсикоинфекция болып табылады.

Ботулинистік токсин адам ағзасына тамақ өнімдерімен асқазан-ішек жолдары арқылы енеді, өйткені топырақ тұрақты мекен етеді. Ботулизмдегі инфекцияның негізгі резервуары-жылы қанды жануарлар (негізінен шөпті өсімдіктер), сирек кездесетін балықтар, шаян тәрізділер, моллюскалар, олардың ішектерінде Cl жиналады. ботулинум, нәжіспен қоршаған ортаға шығарылады, онда олар споралық күйге өтеді.

Көктемде, былтырғы консервіленген банкалардың қорын ашқанда, бактерия ешқандай жолмен көрінбейді: сыртқы жағынан да, иісі де, дәмі де жоқ.

Мүмкін, банктегі ботулизмнің жалғыз сенімді белгісі-ісінген қақпақ. Егер қақпақтың ісіп кеткенін немесе қақпақты алу кезінде ерекше иіс бар екенін көрсеңіз-еш ойланбастан тастаңыз.

Үйде консервілеу кезінде өнімдерді және консервілеу кезінде қолданылатын барлық ыдыстарды сапалы жуып, өнімдерді мұқият термиялық өңдеуді жүргізу керек

сіз ескірген, көгерген немесе бүлінген өнімдерді сақтай алмайсыз, консервілеуді қараңғы жерде және төмен температурада (4-15 градус) сақтай алмайсыз, ісінген қақпағы бар консервіленген өнімдерді пайдаланбаңыз, Консервіленетін өнімдерді 20 минут қайнатыңыз, металл қақпақтарды пайдаланбаңыз, токсинді бейтараптандыратын сірке суын қосыңыз, қолдан консервілеуді сатып алмаңыз, құмыраны кем дегенде 30 минут қайнатыңыз, өйткені бұл сіздің денсаулығыңыз!

Патогеннің сипаттамасы.

Ботулизм клостридияларының көбеюі және олармен токсиндердің бөлінуі үшін оңтайлы жағдайлар анаэробты жағдайлар (оттегінің болмауы) және температура режимі 28-ден 35 градусқа дейін.

Ботулотоксин қайнату кезінде оңай ыдырайды, бірақ әртүрлі дәмдеуіштерге бай тұздықтарда, консервілер мен тағамдарда жақсы сақталады. Бұл жағдайда ботулотоксиннің болуы өнімдердің дәмін өзгертпейді.

Ботулотоксин ең күшті улы биологиялық заттарға жатады.

Консервіленген өнімдерден ботулотоксинмен улану кезінде отбасылық зақымдану жағдайлары жиі кездеседі. Қазіргі уақытта үйде консервілеудің таралуына байланысты ауру жағдайлары жиі кездеседі.

Ботулизм белгілері.

Көз нұсқасымен жүретін ботулизмнің бастапқы кезеңі көру бұзылыстарымен сипатталады: бұлыңғыр, "шыбындардың" жыпылықтауы, айқындықтың жоғалуы және көру өткірлігінің төмендеуі. Кейде өткір гиперопия, сөйлеудің бұзылуы, дизартрия ("аузындағы ботқа"), дауыс мұрынға айналады (палатиналық перде бұлшықеттерінің парезі), бет асимметриясы, дисмимия, импульстің жоғарылауы.

Ботулизмнің инкубациялық кезеңі бірнеше сағаттан он күнге дейін.

Ботулизмді емдеу.

Ауруханаға дейінгі кезеңде келесі шұғыл шараларды жүргізу қажет: асқазанды алдымен қайнаған сумен, содан кейін 2% сода ерітіндісімен жуыңыз; көп мөлшерде жиі ішу, жедел тыныс жетіспеушілігімен жасанды тыныс алу.

Ботулотоксинді бейтараптандыру үшін емдік антиботулиндік сарысулар қолданылады.

Ботулизмнің алдын алу.

Жабық жабық контейнердегі үйде консервілеу өнімдері адамдар үшін ең қауіпті, өйткені үйде Clostridium botulinum толық жойылуына қол жеткізу мүмкін емес.

Консервілерді қолданар алдында токсинді жою үшін ашылған банкаларды 100 °C температурада 30 минут (қайнаған суда) жылыту керек. Термиялық өңдеуге жатпайтын, бірақ токсин үшін қолайлы орын болып табылатын Тамақ өнімдері (тұздалған және ысталған балық, сало, шұжық) 10 °C-тан аспайтын температурада сақталуы тиіс.

Статистика және қызықты деректер

  • Ботулизм ауруы алғаш рет 1793 жылы құжатталған, қанды шұжық жеп болғаннан кейін 13 адам ауырып, 6 адам қайтыс болған. Сол кезден бастап ботулизм атауы латын тілінен шыққан "ботулус" шұжық болды. Алайда, ауру адам қанша болса, сонша болады деп болжанады.
  • Жыл сайын әлемде ботулизмнің 1000-ға жуық жағдайы тіркеледі
  • Ботулизм-бұл қоздырғыштың өзі емес, оның өмірлік белсенділігінің өнімі (ботулинум токсині) тудыратын ерекше жұқпалы ауру.
  • Ауру адамнан адамға берілмейді.
  • Ауыр улануды дамыту үшін аз мөлшерде токсин қажет
  • Ботулиниялық токсин (БТ) неғұрлым уытты барлық белгілі қазіргі таңда заттар.
  • BT-жоғары төзімді қосылыс, қалыпты жағдайда ол жылу мен аязға төтеп бере отырып, 1 жылға дейін созылуы мүмкін. Консервіленген өнімдерде бір жылға дейін сақталады. БТ қышқыл ортада тұрақты, асқазан мен ішектегі ас қорыту ферменттерімен бейтараптандырылмайды.
  • БТ бұзады: сілтілер, 15-30 минут қайнату; калий перманганаты, хлор, йод 15-20 минут ішінде.
  • БТ қазіргі медицинада әртүрлі ауруларға (неврологиялық, урологиялық, тірек-қимыл аппараты, бұзылулар, балалардың церебральды сал ауруы, созылмалы мигрень және т. б.), косметологияда (Ботокс - сыртқы келбетті түзету, әжімдер және т. б.) дәрі ретінде қолданылады.)
  • Соңғы жылдары ботулизмнің пайда болуында консервіленген саңырауқұлақтардың рөлі артты, өйткені оларды ботулина споралары бар топырақ бөлшектерінен жуу өте қиын.