
Азық-түлік өнімдерінің қауіпсіздігі – адам денсаулығы мен өмірінің негізі. Тамақтан улану, жұқпалы аурулардың таралуы және өнім сапасының төмендеуі – көп жағдайда санитарлық талаптардың сақталмауының салдары. Осыған байланысты, күнделікті тұрмыста және кәсіпкерлік саласында санитариялық-гигиеналық нормаларды сақтау аса маңызды.
Бірінші кезекте, өнімнің сыртқы түріне, жарамдылық мерзіміне және орамының бүтіндігіне назар аудару керек. Тоңазытылған немесе тез бұзылатын тағамдарды тек салқындатқыш құрылғыларда сақталған күйде сатып алу қажет. Базарлар мен дүкендерде санитариялық жағдайлардың сақталуына мән беріңіз: таза сөрелер, дұрыс температура режимі, сатушылардың арнайы киіммен болуы – осының бәрі сапалы өнімнің кепілі.
Азық-түлік өнімдерін сақтау кезінде әртүрлі топтарды (ет, сүт, көкөніс, дайын тағам) бөлек сақтау қажет. Бұл тағамдар арасында кросс-булану (яғни бір өнімнен екінші өнімге бактериялардың өтуі) қаупін азайтады. Тоңазытқыштың ішкі температурасы +2°С-ден +6°С-ге дейін, мұздатқышта –18°С болуы тиіс. Дайын және шикі тағамды бір табаққа салуға немесе бір құралмен өңдеуге болмайды. Мысалы, шикі ет туралған тақтай мен пышақты кейін жуып, басқа өнімдерге қолдану қажет.
Тамақ дайындау алдында және кейін қолды мұқият сабындап жуу қажет. Ас үй құралдарының, тақтайлардың, ыдыстардың тазалығы әрдайым бақылануы тиіс. Жеміс-жидек пен көкөністерді ағын сумен жуып, кей жағдайда арнайы зарарсыздандырғыш ерітінділермен шаю ұсынылады.
Кафе, мейрамхана, асхана сынды қоғамдық тамақтану орындарында санитарлық талаптардың сақталуы қатаң бақылануы қажет. Қызметкерлердің медициналық кітапшасы, арнайы киімі, тағамды сақтау және ұсыну ережелерінің орындалуы – тұтынушының қауіпсіздігіне тікелей әсер етеді. Егер қоғамдық орыннан кейін денсаулығыңыз нашарласа, дереу дәрігерге қаралып, санитарлық-эпидемиологиялық қызметке хабарлау қажет.
- үйде азық-түлікті дұрыс сақтау;
- пісіру алдында және кейін қолды жуу;
- жарамдылық мерзімі өткен өнімдерді қолданбау;
- арнайы тоңазытқыш термометрін қолдану.
Санитариялық-гигиеналық нормаларды сақтау – тек медицина мамандарының емес, әр азаматтың күнделікті міндеті. Азық-түлік қауіпсіздігі – ұлт денсаулығының кепілі. Осы себепті, әрқайсымыз өзіміздің және жақындарымыздың денсаулығына жауапкершілікпен қарап, санитарлық талаптарды ұстануға тиіспіз.