Ас тұзы - ақ у!

Ас тұзы - ақ у!

Ас тұзы (натрий хлориді, NaCl; натрий хлориді, тас тұзы, «ас тұзы» немесе жай «тұз» атаулары да қолданылады) - түссіз кристалдар болып табылатын тағамдық өнім.

 

Ас тұзы - бұл тағамды дәмді етіп қана қоймай, дененің дұрыс жұмыс істеуіне көмектесетін танымал тағамдық қоспа. Ол кез - келген тағамды дәмдейді, сонымен қатар  үй жануарларына арналған тағамға салынады, өйткені қарапайым тағамдарда тұз жеткіліксіз. Зат су балансын және қышқыл - негіз балансын сақтау үшін қажет. Бұл бұлшықеттердің, жүйке және ас қорыту жүйелерінің дұрыс жұмыс істеуіне ықпал етеді. Бұл организмдегі көптеген биохимиялық процестерге қатысатын натрий минералының негізгі көзі. Ол ағзадағы су - тұз алмасуын қолдайды. Бірақ натрийден басқа бізге басқа минералдар мен микроэлементтер қажет.

 

Тұзды таңдағанда, композицияны оқып шығу керек, егер натрий хлоры (NaCl) басым болса, онда мұндай тұзды қолданбаған дұрыс. Натрийдің жетіспеушілігі, сондай-ақ оның артық болуы адам ағзасына жаман әсер етеді. Барлық жерде тепе-теңдік болуы керек. Тұз сіңірілмейді, ағзаға сіңбейді, тағамдық құндылығы жоқ, құрамында дәрумендер, органикалық қоректік заттар жоқ. Бұл бүйрекке, өт қабына, қуыққа, жүрекке, қан тамырларына зиянды. Тұз жүйке жүйесінің қозғыштығын арттырады, кальцийдің ағзадан шығарылуына ықпал етеді, бүкіл асқазан-ішек жолын жабатын шырышты қабыққа әсер етеді.

 

Диетадағы артық тұз, оның жетіспеушілігі сияқты, бірқатар салдарға әкеледі. Тұз суды өзіне «тартады», сондықтан айналымдағы қан көлемін арттырады, жүрек пен бүйрекке жүктеме артады. Сонымен қатар, артық тұз уролитияның дамуына қауіпті.

 

ДДҰ ас тұзын тұтынуды тәулігіне 5 г дейін төмендетуді ұсынады. Бірқатар аурулармен тұз мөлшері күніне 3 г дейін азаяды (артериялық гипертензия, остеопороз, уролития).

 

Қалай шектеуге болады?

Тұзы көп тағамдарды шектеуге кеңес беріледі: шұжықтар, тұздықтар, майонез, кетчуп, консервілер, ірімшік. Дайын тағамдарға артық тұз қоспаңыз, немесе тағамды тұзсыз дайындауға болады, бірақ оны қолданар алдында ғана тұздап алыңыз.

 

Тағамды дайындаған кезде, тағам дайын болған кезде, қолданар алдында тұздалған дұрыс. Тұзды тұтынатындарға күннің бірінші жартысында көп қозғалу және көп су ішу ұсынылады, осылайша тұз ағзадан уақтылы шығарылады және ісінуді тудыратын тіндерге түспейді.