Балық-ең пайдалы тағамдардың бірі, оның еті ақуыз және Д дәрумені сияқты маңызды қоректік заттарға бай.
Ол сонымен қатар біздің денсаулығымыз үшін өте маңызды омега-3 май қышқылдарының керемет көзі болып табылады.
Бөлек өнім ретінде және балық өнімдерін өндірудің негізгі шикізаты ретінде балық толыққанды жануар ақуызының көзі болып табылады және емдік және диеталық өнім ретінде жоғары бағаланады.
Сапалы және қауіпсіз балық пен балық өнімдерін қалай таңдауға болады? Міне, бірнеше кеңестер:
Жаңа ауланған балықты таңдау кезінде мынаған назар аударыңыз:
- Балықты сипағанда ол серпімді, ылғалды болуы қажет, құрғақ емес. Саусақпен арқасын басқан кезде- жаңа ауланған балықта шұңқыр тез жоғалады.
- «Балық» иісі тым күшті болмауы тиіс, жаңа ауланған балықта ол таза және кішкене тәттірек болады, аммиакты иіс және күйіп кеткен майдың иісі бар- мұндай балық рұқсат етілген мерзімінен ұзақ сақталған.
- Бұзылған балық - күңгірт, ал жаңа ауланған балықтың қабыршағы тегіс, ұшаға тығыз іргелес, жаркырап және жұқа мөлдір шырышты қабатпен жабылған.
- Балықта қанның іздері болмауы қажет. Жаңа ауланған балықтың көзі жарық, таза, дымқыл және шығыңқы, түсіп кеткен және бұлдыр- ескіргеннің белгісі, ал егер олар тыржиған, құрғақ болса- онда сатып алудан бас тартқан дұрыс.
- Балықтың желбезектері қызыл және айқын түсті, ал майшабақ немесе скумбрияның желбезектері – қызыл қоңыр түс болуы тиіс. Сұр, бозғылт қызғылт немесе тым күңгірт түсті болса, сондай-ақ желбезектеріндегі ақ түсті шырыш –бұзылған балықтың белгісі.
- Жабысып қалған немесе зақымдалған жүзбеқанаттар – дабыл белгісі, ол балықтың дұрыс сақталмағандығын дәлелдейді. Қарны үрленген, сары түске бояулы және беті жасыл дақтармен болмауы тиіс, ол бұзылған балықтың сенімді белгісі.
Мұздатылған балықты таңдау кезінде мыналарға назар аударыңыз:
- Мұздатылған балықты жылтыр мұздың қабаты жабады, мұз біркелкі орналасуы қажет, тегіс еместігі және мұз өсінділері қайта мұдатылғанын көрсетеді.
- Денесі қатты, жұмсарту және көзге көрінетін зақымдардың белгілерінсіз болуы тиіс. Егер балықтың нысаны меніңше қырлы және табиғи емес болса, онда оны бірнеше рет мұздатқан.
- Ақ дақтар асыра мұздатылған балықта пайда болуы мүмкін, ал кейбір жерлерінде түсіп қалған қабыршақтар және «арып кеткен» қарын, оның мұздатуға дейін балғындығын жоғатқанын айтады.
Балық консервілері ше? Таңдау кезінде ең маңыздысы – құтыны қарап шығу, заттаңбасын зерделеп, қақпағындағы ойып немесе басылып жазылған таңбалауын анықтап алу.
Құтының сыртқы түрі- ақаулары, дүмпиюі, ойықтары және тат дақтары болмауы тиіс. Құтыда ақау, тат басқан болса- онда оны дұрыс сақтамаған және дұрыс тасымалдамаған. Бұл өнім қауіпті болуы мүмкін.
Таңбалау- анық, жеңіл оқылатын, шынайы әрі шатастырмайтын болуы тиіс. Балық өнімінің қаптамасындағы ақпарат мемелекеттік және орыс тілдерінде және құрамында техникалық реламенттерде көзделген міндетті талаптар болуға тиіс: балық өнімінің атауы, құрамы туралы ақпарат, дайындаушының, импортердің атауы және орналасқан жері, өндірілген күні, жарамдылық мерзімі, сақтау шарттары, тағамдық құндылықтар көрсеткіштері, ГТӨ болуы туралы мәліметтер, ЕАС белгісі.