Әр адамның күнделікті тамақтану рационында көмірсулар, ақуыздар мен майлар болуы керек, соның арқасында ағза дәрумендердің сіңуі әлдеқайда оңай болады, салқын тию мен тері зақымдалуы мен жарақаттанулардың тез жазылуы.
Майлар келесі түрлерге бөлінеді:
- қаныққан;
- қанықпаған;
- транс майлар немесе гидрогенизацияланған деп аталады.
Транс майлар қанықпаған майлардың бір түрі болып табылады. Таби транс майлары күйіс қайыратын жануарлардан (сиыр, қой, ешкі) алынған ет пен сүт өнімдерінде кездеседі. Бұл тағамдарда транс майлар табиғи түрде, қатпарындағы қалыпты ас қорыту процесінде, бактериялардың тіршілік әрекеті нәтижесінде пайда болады.
Орташа алғанда, табиғи сүт өнімдердің құрамында 2-6%, күйіс қайыратын жануарлардың етінде 3-9%, тауық еті мен шошқа етінде транс майлардың тек 0-2% болады.
Алайда, табиғи сүт және ет өнімдерін пайдалану кезінде бас тартуыңыздың және аландауыңыздың қажеті жоқ, өйткені мұндай транс майларды қалыпты тұтыну денсаулыққа зиянды әсер етпейді.
Табиғи май қышқылдарынан шыққан кең таралған трансизомерлер-бұл сүт майында кездесетін және пайдалы деп саналатын конъюгацияланған линол қышқылы (CLA).
Жасанды түрде жасалған майлар, өнеркәсіптік транс майлар және жекешеленген гидрленген майлары денсаулыққа өте зиян.
Бұл майлар өсімдік майларын дезодорациялау және гидрогенизациялау арқылы түзіледі.
Транс майларды шамадан тыс тұтынуды болдырмау үшін бірнеше ережелерді сақтау керек:
-азық-түлік өнімдерінің таңбалларына назар аудару қажет. Егер Сіз азық-түлік таңбалауында құрамында «ішінара гидрленген майларды» көрсеңіз, демек бұл транс майлар;
- тамақты өсімдік майына қуырмау;
- дәнді дақылдар, жаңғақтар, бұршақ дақылдары, көкөністер сияқты тұтас тағамдарды көбірек тұтыну;
- моно және полиқанықпаған майларды өңделмеген күйінде тұтыну;
- тез тамақтану мейрамханаларынан өңделген тағамдар мен қуырылған тағамдарды тұтынуды шектеу.
Дұрыс тамақтану -бұл ақуыздан тұратын жемістер, көкөністер, дәнді дақылдар, пайдалы майлар және майсыз ақуыздан тұратын тағамдарды тұтыну – ең дұрыс шешім.