Тамақтан уланудың себептері:
- Тамақ өнімдерін өңдеу ережелерін бұзу;
- Тамақ дайындау технологиясын сақтамау;
- Тамақ өнімдерін сақтау шарттары мен жарамдылық мерзімдерін сақтамау;
- Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындары қызметкерлерінің жеке гигиена ережелерін сақтамауы, олардың жұқпалы аурулары;
- Су құбырындағы апат, су құбырларын ауыстыру болып табылады.
Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорнында тамақ өнімдері мен тағамдардыөндіру (дайындау), сақтау және өткізу процесінде олардың қауіпсіздігі қамтамасыз етілуге тиіс.
Төменде келтірілген:
- нормативтік құжаттардың талаптарына сәйкес келмейтін;
- сапасыздықтың айқын белгілері көрінетін;
-ұсынылған ақпаратқа сәйкес келмейтін және тамақ өнімдеріне қатысты оларды бұрмалау туралы негізделген күдіктің болуы;
- белгіленген жарамдылық мерзімі көрсетілмеген немесе жарамдылық мерзімі өткен;
-заңда немесе нормативтік құжаттарда көзделген мәліметтерді қамтитын таңбасы көрсетілмеген тамақ өнімдері сатылымда болуы мүмкін емес.
Тамақтан улануды дамыту тұрғысынан:
- Сүт өнімдері;
- Жұмыртқа, әсіресе шикі жұмыртқа;
- Ет тағамдары, тамырлы көкөністер мен көк желектер;
- Балық тағамдары, әсіресе шикі балық;
- Құрамына крем қосылған кондитерлік өнімдер;
- Үй жағдайларында дайындалған консервілер мен тұздықтар, маринадтар, саңырауқұлақтар;
- Тоңазытқышта сақталатын тез бұзылатын тағамдар;
- Қаптаманың тұтастығы мен сақтау мерзімі бұзылған өнімдерең қауіпті өнімдер болып саналады.
Өнім сыртқы түрі мен дәмі бойынша қалыпты болса да адам улануы мүмкін, өйткені сол тағамды дайындау кезінде науқас адамнан пісіру нәтижесінде қауіпті микробтармен себілген болуы мүмкін, бірақ микробтар әлі көбейіп, ыдысты бүлдіріп үлгермеген.
Қарапайым гигиеналық ережелер туралы ұмытпаңыз және уланумен күресу туралы білімді іс жүзінде қолданудың қажеті жоқ!