2023 жылғы 24 ақпанда Ақмола облысының санитариялық-эпидемиологиялық бақылау департаменті қоғамдық тамақтандыру объектілерінің, оның ішінде мектеп асханалары мен мектепке дейінгі балалар мекемелерінің кәсіпкерлік субъектілерінің өкілдерімен, Ақмола облысы санитариялық-эпидемиологиялық бақылау департаментінің аумақтық басқармаларының мамандарымен «Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарында, оның ішінде мектеп асханалары мен мектепке дейінгі балалар мекемелерінде ХАССП қағидаттарын әзірлеу мен енгізудің өзекті мәселелері туралы» тақырыбында оқыту семинарын өткізді.Семинарға 100-ден астам адам қатысты.
Департамент басшысы Айнагүл Советқызы Мусина семинарды ашты және қатысушыларды жіті ішек инфекцияларын және тамақтан улануды болдырмау үшін қоғамдық тамақтандыру объектілерінде ХАССП жүйесін енгізу жүйесі, мақсаты, қажеттілігі туралы ақпаратпен таныстырды, өйткені олар тамақ өнімдерін дайындау, өңдеу, кәдеге жарату, тасымалдау және өткізу кезіндегі бұзушылықтарға байланысты.
Тамақтану объектілерін бақылау және қадағалау бөлімінің басшысы қоғамдық тамақтандыруда ХАССП жүйесін енгізу кезіндегі қажетті шарттармен, атап айтқанда: ХАССП-ны тамақ қауіпсіздігі жүйесі ретінде енгізудің табиғи себептерімен, ХАССП қағидаттарына негізделген рәсімдермен, құжаттардың бастапқы нысандарын әзірлеумен таныстырды.
Қоғамдық тамақтандыру саласындағы қызметті жүзеге асыратын кәсіпорындар, оларда осы жүйені енгізу қажет: кафелер, мейрамханалар, пиццериялар, суши-барлар, тұшпараханалар, дәмханалар, фаст-фуд орындары, асханалар, тамақ өнімдерін өндіруде және тамақ өнімдерін сатумен, сақтаумен, өңдеумен және тасымалдаумен айналысатын компаниялар айтылды.
Сондай-ақ, HACCP жүйесінің артықшылықтары, ол өнімдер мен әзірленген тағамдардың қауіпсіздігін қамтамасыз етіп қана қоймайды, сонымен қатар жалпы саланың салауатты дамуына ықпал етеді: персонал барлық санитариялық-гигиеналық нормалар мен шарттарды ұстанатын кезде тағамдарды дайындау; тұтынушылардың тұтынылатын тағамға деген сенімі олардың осы мекемеге деген толық сенімін анықтайды, бұл оның рейтингін арттырады; кәсіпорынның қызметі заңнама талаптарына қайшы келмейді және т. б.
Кәсіпкерлер семинарда көтерілген мәселелерді талқылауға белсенді қатысты.
Мамандар өндірістік бақылау бағдарламасын ұйымдастыру, әзірлеу және ХАССП қағидаттары негізінде тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі жүйесі туралы қойылған сұрақтарға және басқа да бірқатар сұрақтарға толық жауап берді.