Дайын тағамды жеткізуге қойылатын талаптар

Дайын тағамды жеткізуге қойылатын талаптар
Дайын тағамды жұмысқа немесе үйге жеткізу ыңғайлы, тез және оңай. Сонымен қатар, бұл уақытты үнемдеуге айтарлықтай көмектеседі. Дайын тағамды сатудағы басты міндет-оны мүмкіндігінше қысқа мерзімде қалыпты органолептикалық қасиеттері бар тұтынушыларға жеткізу. Бұл тапсырманы орындау үшін бірқатар санитариялық талаптарды сақтау қажет:
-дайын тағамдарды жеткізу тығыз жабылатын контейнерлерде, бокстарда, термоконтейнерлерде, тоңазытқыш-сөмкелерде және таңбалау жапсырмасымен жабдықталған басқа да ұқсас ыдыстарда жүргізілуі тиіс.
- буып-түю кезінде ыстық тағамдардың температурасы кемінде 85°C болуы тиіс;
- буып-түю кезінде салқындатылған тағамдардың температурасы өнім ішінде 8 °C аспауы тиіс;
- тамақтану объектісінен тыс сатуға арналған салат өнімдерін, бірінші, екінші тағамдарды тұздықтармен толтыруға жол берілмейді. Тағамдарға арналған тұздықтар жеке тұтыну қаптамасында жеткізіледі;
- жаппай жұқпалы аурулардың пайда болуы мен таралуының алдын алу мақсатында тамақ өнімдерін тасымалдау арнайы, таза көлікпен жүзеге асырылады. Тамақ өнімдерін тасымалдауға арналған арнайы көлікті (олардың қаптамасына қарамастан) басқа мақсаттар үшін пайдалануға жол берілмейді;
- тамақ өнімдерін алып жүретін (жеткізетін) адамдардың медициналық тексеруден, зертханалық зерттеулердің нәтижелерінен және кәсіби гигиеналық оқытудан және аттестаттаудан өткендігі туралы белгісі бар белгіленген үлгідегі жеке медициналық кітапшасы болуға тиіс.
Изотермиялық көліктік қаптамада (контейнерлерде), әрбір қаптама бірлігіне тамақ өнімінің атауы, тамақтану объектісінің атауы мен мекенжайы, тамақ өнімдерін дайындау күні мен сағаты, таратудың аяқталу уақыты, сақтау шарттары мен жарамдылық мерзімдері көрсетілетін таңбалау белгісі болуы тиіс. Жапсырмалар іс-шара қызметінің соңына дейін сақталады.
Тамақ өнімдерін, жартылай фабрикаттарды, сусындарды, қоғамдық тамақтандыру өнімдерін тасымалдау (тасымалдау) үшін пайдаланылатын көлік құралдары, контейнерлер мен сыйымдылықтар өнімді тасымалдау (тасымалдау) және (немесе) сақтау жағдайларын ұстап тұру мүмкіндігін қамтамасыз етуі тиіс екенін атап өту маңызды.
Дайын тағамдардың қаптамасында барлық қажетті ақпарат:
1) тамақ өнімдерінің атауы;
2) тамақ өнімдерінің құрамы;
3) тамақ өнімдерінің саны;
4) тамақ өнімдерін дайындау күні;
5) тамақ өнімдерінің жарамдылық мерзімі;
6) тамақ өнімдерін сақтау шарттары;
7) тамақ өнімдерін дайындаушының атауы және орналасқан жері;
😎 пайдалану жөніндегі ұсынымдар және (немесе) шектеулер;
9) тамақ өнімдерінің тағамдық құндылығы көрсеткіштері;
10) тамақ өнімдерінде гендік-түрлендірілген организмдерді қолдана отырып алынған компоненттердің бар-жоғы туралы мәліметтер;
11) Кеден одағына мүше мемлекеттердің нарығында өнім айналысының бірыңғай белгісі болуы керек.