Май өнімдерінің қауіпсіздігі
Майлар немесе липидтер ағзаның тіршілік қаракетінде маңызды рөл атқарады, олар жасуша мембраналарының негізгі құрылымдық компоненттері болып табылады, энергияның негізгі көзі болып табылады, энергетикалық материалдың резервін құрайды және басқа да маңызды функцияларды орындайды.
Барлық өсімдік майлары майлардан тұрады. Жануарлардан алынатын майларда қандағы холестеринді жоғарылатуға көмектесетін қаныққан май қышқылдары көп.
Өсімдік майлары, керісінше, денсаулыққа пайдалы. Полиқанықпаған май қышқылдары кез-келген табиғи өсімдік майының негізі болып табылады.
Өсімдік майлары атеросклерозға пайдалы әсер етеді. Өсімдік майын тұтыну қандағы холестерин деңгейінің төмендеуімен бірге жүреді.
Өсімдік майларының құрамына көптеген дәрумендер (A, E, D, F), макро - және микроэлементтер кіреді. Күнбағыс, зәйтүн, жүгері, жүзім және басқалары сияқты өсімдік майлары полиқанықпаған май қышқылдарының құрамы мен қатынасында бір-бірінен ерекшеленеді.
Сондықтан күнделікті диетада әртүрлі өсімдік майлары немесе олардың қоспалары болуы керек. Олар әсіресе термиялық өңдеусіз тұтынылған кезде пайдалы, мысалы, салаттарға қосқан кезде.
Қазақстан Республикасының аумағында айналымға шығарылатын май өнімдеріне қойылатын талаптар «Май өнімдеріне арналған техникалық регламент» Кеден одағының техникалық регламентінде (КО ТР 024/2011) белгіленген.
Ақмола облысының санитариялық-эпидемиологиялық бақылау департаменті 2022 жылдың 7 айында өнім қауіпсіздігіне ай сайынғы мониторинг жүргізу кезінде жоғарыда көрсетілген техникалық регламенттердің талаптарына сәйкестігіне санитариялық-эпидемиологиялық сараптама жүргізе отырып, май өнімдерінің 111 сынамасын іріктеп алды, таңбалау бойынша сәйкес келмейтін 5 сынама анықтады.
Ақмола облысының санитариялық-эпидемиологиялық бақылау департаменті төмендегілерді ұсынады:
- оралған өсімдік майларын сатып алғанда, жапсырмада көрсетілген ақпаратқа назар аудару керек;
- өсімдік майлары ұзақ сақтау кезінде тотығуға бейім, осыған байланысты өсімдік майларын сақтау шарттары мен мерзімдері бойынша талаптарды сақтау қажет;
- тұтынушы қаптамасын ашқаннан кейін сақтау бойынша ұсыныстарға назар аударыңыз.