Бақша дақылдарымен улануды қалай болдырмауға болады.
Қарбыз бен қауын халық арасында сұранысқа ие. Өсуді тездету және жемістердің салмағын арттыру үшін өндірушілер нитраттарды көп мөлшерінде топыраққа қосады. Олардың құрамының жоғарылауына және әртүрлі өсу стимуляторларына байланысты олар улануға әкелуі мүмкін. Осындай әдістер арқылы жемістер қол жетімді дәмге, бірақ қауіпті тағамға айналады.
Мұндай өнімдерді тұтынған кезде тыңайтқыштардағы нитраттар (азот қышқылының тұздары) ағзаға енеді. Асқазан-ішек жолында микрофлораның әсерінен нитраттардан нитриттер пайда болады, олар асқазан мен ішектің шырышты қабығын тітіркендіреді, жүрек айнуын, құсуды, диареяны тудырады.
Қарбыздағы нитраттар немен қауіпті? Олар бауыр мен бүйректе металдардың ауыр жиналуына ықпал етеді. Нитриттер темірді гемоглобинде тотықтырады, оны метгемоглобинге айналдырады, сондықтан оттегі ашығуы– гипоксия дененің жасушалары мен тіндерінде дамиды. Қарбыздағы нитраттар қоректік заттардың сіңуіне кедергі келтіреді (С дәруменнің сіңуі 3 есе азаяды). Нитрат концентрациясын портативті нитратометрмен тексеруге болады. Қарбыздарда норма 1 кг үшін 60 мг құрайды.
Ақмола облысының санитариялық-эпидемиологиялық бақылау департаменті қарбызды ешқашан тас жолда, жолдың жанында сатып алмауды ұсынады! Дақылдар машиналардан шығатын газдарды тез сіңіріп, көше шаңымен жабылады және өзідеріне ауыр металдарды сіңіреді.
Сондай-ақ, аппаты базарлардан қарбыз сатып алуды ұсынбаймыз, бақша дақылдарын сату орны күн мен жаңбырдан қорғалған ба және тауар арнайы тұғырықтарда сақталған ба, назар аудару қажет. Егер өнім арнайы дүкенде сатылмаса, сатушыдан өнімнің сапасына көз жеткізу үшін құжаттарды сұраған жөн.
Сатып алу кезінде тіліп көру уланудың қауіпті негізі болып табылады. Әсіресе жерде, тас жолда немесе ет базарында сатылатын жуылмаған көкөністердің бетінде, әсіресе Salmonella және Listeria өмір сүреді. Егер оларды сатып алмас бұрын кесіп, дәмін тәтсаңыз немесе жуылмаған күйде үйде тұтынсаңыз, онда бетіндегі бактериялар ұлпаға, содан кейін ішекке енеді. Бактериялар тілген жерге түсу үшін тіпті супермаркеттен жарты қарбыз сатып алу жеткілікті. Сондықтан қарбыздардың өздері ғана емес, сонымен қатар жуылмаған тағамдарды тұтыну денсаулыққа жиі қауіп төндіреді, бұл кейіннен тамақтан улануға әкеледі.
Қарбызды сатып алғаннан кейін ағынды судың астында содамен мұқият жуған жөн. Қарбыздың тұтас екеніне көз жеткізіңіз, өйткені қарбыз қабығы кейбір сыртқы әсерлерден негізгі қорғаныс болып табылады. Тіліп көргеннен кейін суық жерде бір күннен асырмай сақтаңыз және қарбыз қабығынан кейінгі жұмсақ жерін тұтынбаңыз.
Улану мен сырқаттанудың алғашқы белгілерінде жағдайдың нашарлауын күтпеңіз-дер кезінде медициналық көмекке жүгініңіз, ол сусыздануды және тамақтан улануға әкелетін басқа да жағымсыз салдарды болдырмауға көмектеседі. Өз денсаулығыңызды сақтаңыз!