Жазда салаттар бактериялардың көзі болып табылады.

Жазда салаттар бактериялардың көзі болып табылады.

Жазда салаттар бактериялардың көзі болып табылады.

Жазда инфекцияның пайда болуының ең қауіпті өнімдерінің бірі-майонез қосылған салаттар. Салат ауруға шалдықтыратын микроорганизмдердің көбеюі үшін өте қолайлы орта болып табылады, өйткені біз оны термиялық өңдемейміз және барлық компоненттерді мұқият ұсақтаймыз. Технология бұзылған немесе бүлінген түрде дайындалған бұл тағамды тұтынған кезде адам сальмонеллез, кампилобактериоз, иерсиниоз, дизентерия, норовирустық және ротавирустық инфекциялар, А вирустық гепатиті және басқа ауруларды жұқтыруы мүмкін.
Жазда салатпен улану-уланудың ең көп таралған түрлерінің бірі. Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарындағы санитариялық нормаларға сәйкес майонез және тұздықтар құйылған шикі көкөністерден (оның ішінде консервіленген көкөністер, жұмыртқалар қосылған) жасалған салаттарды тоңазытқышта тек 6 сағаттан аспайтын уақыт сақтауға болады.
Алайда, күнделікті өмірде үй шаруасындағы әйелдер көбінесе резервте тағам дайындауға тырысады. Салаттар тез бүлінетін өнімдерге жататынын және оларды тоңазытқышта ұзақ уақыт сақтауға болмайтынын есте ұстаған жөн. Майонез немесе қаймақ қосылған салатты қанша сақтауға болады, бұл тек Ингредиенттерге ғана емес, сонымен қатар тұздықтың түріне де байланысты. Әдетте, ең көп таралған тұздықтар: майонез, қаймақ, өсімдік майы, түрлі тұздықтар.
Ең аз мерзімді тұздық-бұл қаймақ, бөлме температурасында ол 30 минуттан кейін қышқылдай бастайды, ал тоңазытқышта ол 60 минуттан аспайды. Тазартылмаған өсімдік майы мен тұздықтар да тұздық ретінде қолданылған кезде ұзақ сақталмайды. Олар үстелдің үстінде 30-60 минут тұрса олар бүліне бастайды, оларды тоңазытқышта сақтау мерзімі сәл ұзақ болады.
Егер тұздық қосылған салатты сақтауыңыз керек болса, оны алюминий ыдысқа салмаған жөн. Алюминий өнімдермен әрекеттеседі және олардың бүлінуін тездетеді. Шыны немесе пластикалық ыдыстарды қолданған дұрыс.
Жаз-бұл пикниктер, кебабтар және табиғатқа әр түрлі сапарлар уақыты. Әрине, орманда немесе судың жағасында үстелді барлық тәттілермен жайғымыз келеді. Мұндай жағдайларда салаттармен қалай сақтауға болады?
Ақмола облысының санитариялық-эпидемиологиялық бақылау департаменті майонез, қаймақ немесе өсімдік майы қосылған салаттарды табиғатқа алмауға кеңес бермейді, өйткені бұл компоненттер жылы ауа мен күннің әсерінен бірден бүлінеді.
Көкөніс салаттары-табиғатта пикникке арналған ең тиімді тағам. Қызылша, қызанақ, қияр, редис, пияз немесе салат жапырақтары— бұл ингредиенттердің барлығы бірнеше сағат бойы ашық ауада бүлінбейді.
Жазда теріс жағдайларды болдырмас үшін, үстелге қояр алдында зәйтүн майын, оған аздап лимон шырынын немесе бальзам сірке суын салаттарға қосуға кеңес береміз, өйткені зәйтүн майында табиғи өнімдер бар және зәйтүн майының құрамына бактерияға қарсы белсенділігі бар құнды биохимиялық қосылыстар кіреді.
Өздеріңізді қорғаңыздар және дендеріңіз сау болсын!