Дұрыс тамақтану принциптері

Дұрыс тамақтану принциптері
Бүгінгі таңда артық салмақ мәселесі, демек, арықтау-ең өзекті мәселелердің бірі. Артық тамақтану, зиянды өнімдерге деген сүйіспеншілік, көп отырып қызмет істеу, стресс қосымша салмақ қосылуына әкелуі мүмкін. Олармен күрес бірнеше жылға созылады. Алайда, калорияны есептеу туралы және калория тапшылығы 20% жеткенде салмақ азая бастайтынын есте ұстаған жөн. Сондықтан сіз тамақтануға деген көзқарасыңызды өзгертуге және тиімді жұмыс істейтін және ағзаға зиян тигізбейтін қарапайым диетаны ұстануға болады.
Дұрыс тамақтану формуласы өте қарапайым, өйткені оған бір-біріне тікелей тәуелді екі компонент кіреді. Оның мәні мынада: тағамның энергетикалық құндылығы (калориямен өлшенеді) дененің энергия шығындарына сәйкес келуі керек. Қалыпты салмақты сақтауда өмір салты, кәсібі, жынысы, физиологиялық мәліметтері, физикалық белсенділігі маңызды. Теңдестірілген немесе ұтымды тамақтану келесіні қажет етеді:
• режимді сақтаңыз, әрқашан бір уақытта тамақтану;
• тамақтану кестесін ұстаныңыз: таңғы ас, жеңіл-желпі тамақтану, түскі ас, бесіндік, кешкі ас. Бұл жағдайда тағамның негізгі мөлшері таңғы ас пен түскі ас кезінде ағзаға ену керек;
• тамақтану арасында 3 сағаттан аспайтын үзіліс жасау;
• өнімдердің энергетикалық құндылығын ескеріп, оларды тамақтану кестесінде дұрыс үйлестіріңіз;
• көкөніс пен жеміс, балық, құс, онша семіз емес ет, бұршақ тұқымдастарды, астық тұқымдастарды, жарманы артық көру;
• тұз, қант, тәттілер мен кондитер өнімдерін (жылдам көмірсулар), газдалған сусындар, алкогольді тұтынуды азайтыңыз;
• кешкі асты сағат 18-ден 19-ға дейін ішуге тырысыңыз;
• күніне кемінде 7 сағат ұйықтаңыз, күйзелуден аулақ болыңыз.