ХАССП жүйесінің принциптеріне негізделген азық-түлік қауіпсіздігін басқару

ХАССП жүйесінің принциптеріне негізделген азық-түлік қауіпсіздігін басқару
HACCP дегеніміз қауіптілігін талдау және маңызды бақылау нүктелері. Бұл азық-түлік қауіпсіздігі үшін маңызды болып табылатынсәйкестендіру, бағалау және қауіптілігін бақылау бойынша жүйе.
✅ХАССП негізі өмірлік циклдің барлық кезеңдерінде – шикізатты алудан тұтынушының өнімді пайдалануына дейінгі азық-түлік қауіпсіздігінің параметрлерін қамтитын жүйелі тәсіл болып табылады.
✅Әлемде азық-түлік өнімдері мен шикізаттың қауіпсіздігіне тұтынушылардың талаптары артты. Қадағалаудан (тексеруден) тамақ өнімдерінің қауіпсіздігіне әсер ететін қауіпті факторлардың алдын алуға дейінгі көзқарас өзгерді. Азық-түлік тізбегінің барлық бөліктеріне назар аударылады (шикізатты алудан тұтынушының өнімді пайдалануына дейін).
✅Шикізатты алудан тұтынушының өнімді пайдалануына дейінтұжырымдамасы. Азық-түлік тізбегінің барлық бөліктеріндегі маңызды нүктелер бақыланатын және бақылаулар орнатылған кезде ғана азық-түлік қауіпсіздігіне кепілдік беріледі.
✅Азық-түлік тізбегінің барлық бөліктеріндегі маңызды нүктелер бақылауда және басқару жүйесінің элементтерінебелгіленетін кезде ғана азық-түлік қауіпсіздігіне кепілдік беріледі.
Ауыл шаруашылығында шикізатты, өнеркәсіпте өңдеу мен буып-түюде, сақтауда тасымалдау мен таратуда, бөлшек саудада қызмет көрсетуде бақылау жүргізу қажет.
✅Азық-түлік қауіпсіздігіне әсер ететін негізгі факторлар:
• Қоршаған ортаның нашарлауы;
• Шикізат пен тағамдық қоспалардың жаңа және дәстүрлі емес түрлерін өндіруі;
• Шикізатпен дұрыс жұмыс істемеуі;
• Технологияның жылдам өзгеруі;
• Айқас ластануы;
• «Fast food» өмір салтының өзгеруі;
• Жаңа өнімдерді әзірлеуі;
• Пестицидтер мен тыңайтқыштардың кең спектрін қолдануы;
• Жануарлар мен құстардың жеміне гормоналды препараттардың қолдануы;
• Тазалаудың, дезинфекцияның жеткіліксіздігі;
• Жеткіліксіз логистика.
✅Неге НАССР? Тұтынушылардың денсаулығына әсер еткен зарарлы тамақ өнімдерімен улану жағдайларын азайту қажеттілігіне, сондай-ақ жеткізушілер үшін де, қоғам үшін де шығынның артуына байланысты НАССР жүйесіне деген қажеттілік бүкіл әлемде айтарлықтай өсті.
✅НЕГЕ ҚАУІПСІЗ ТАҒАМҒА сұраныс артып келеді?
Жаңа тағамдық қоздырғыштардың пайда болуы, мысалы, Listeria monocytogenes, веротоксин шығаратын E. coli, Campylobacter spp, алиментарлы триматодтар және т.б. ;
Индустрияландыру үй жануарларқоректің/азықтың жұқтыру деңгейін арттырады;
Өңделген және жарнамаланатын өнім көлемін көбейту;
Адамдардың өмір салтының өзгеруі (қоғамдық тамақтану орындары, көше тағамдары, фастфуд мейрамханалары);
Туризм;
Қоршаған ортаның ластануы;
Бәсекелестік (тұтынушылардың сенімділігі);
Заңнама (Жаһандану);
Сақтау мерзімін ұзарту қажеттілігі;
Дайын өнімді бақылаудың тиімсіз әдістері
HACCP НАҚТЫ АРТЫҚШЫЛЫҚТАРЫ:
1) Тұтынушылар үшін артықщылықтар
Ас қорыту жүйесінің ауруларының қаупін азайту;
Гигиена негіздері туралы хабардарлығын арттырады;
Азық-түлік қауіпсіздігіне сенімді арттырады;
Өмір сүру сапасын жақсартады (денсаулық сақтау және әлеуметтік-экономикалық сала).
Өнеркәсіп үшін артықшылықтар
Тұтынушылардың өніркәсіпке сенім дәрежесін арттыру;
Сотқа жататын және сақтандыру шығындарын азайту;
Өндіріс шығындарының төмендеуі (азық-түлікті кері қайтарып алу/кәдеге жарату азаяды);
Көшбасшылықтың азық-түлік қауіпсіздігіне деген ұмтылысын жақсартады;
Кәсіпкерлік тәуекел мен жауапкершілікті азайтады.
Мемлекет үшін артықшылықтар
Халықтың денсаулығын жақсартады;
Денсаулық сақтау шығындарын азайтады;
Сауданы жеңілдетеді (импорт/экспорт).